Разпоредена е и конфискация на активите му, като част от разследването на проваления опит за военен преврат миналия месец, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Прокурорите обвиняват Шюкюр в „принадлежност към въоръжена терористична групировка“ – препратка към организацията на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, който Анкара обвинява в организирането на преврата.

Гюлен отхвърля тези обвинения. Бащата на играча Сермет Шюкюр беше задържан в петък в северозападната провинция Сакария.

През 2011 г. Шюкюр беше избран за депутат от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, но я напусна през 2013 г., след началото на корупционно разследване срещу Ердоган и неговия кръг, като се присъедини към движението на Гюлен.

Хакан Шюкюр живее в САЩ откакто бяха повдигнати обвинения за обида срещу Ердоган. Делото все още не е приключило. Той отрича връзка между делото и пренасянето му в САЩ.

Шюкюр, чиято футболна кариера продължи от 1987 г. до 2007 г., е най-резултатният играч в историята на турския национален отбор, с 51 гола в 112 мача. Той също така държи рекорда за най-много отбелязани попадения в турската футболна лига.

В кои страни Турция издирва поддръжници на Гюлен

В Гърция все още се намират 8-те военни, които часове след пуча пристигнаха с хеликпотер и потърсиха политическо убежище. Там други двама полковници от военноморските и сухопътните сили са напуснали страната заедно със семействата си и в момента се укриват в Италия, съобщи БНТ.

От италианското външно министерство съобщават, че са уведомени, но отричат да имат информация за тяхното местонахождение. Рим не е получил и официално искане за екстрадиране на турските граждани. Предполага се, че издирвани от Анкара военнослужещи има и в Холандия.

Турският външен министър Чавушоглу съобщи и за държавен служител в Татарстан, за когото се твърди, че е избягал през Москва към Япония.

Саудитска Арабия и Дубай са сред малкото държави, изпълнили искането на Турция за връщане на издирвани поддръжници на Гюлен.

Военно аташе се е опитало да избяга от Кувейт към Саудитска Арабия, а двама генерали от Афганистан са потърсили убежище в Дубай. И в двата случая обаче заловените турски граждани са предадени на Анкара.