В Осло вчера директорът на Института за изследване на мира Кристиан Берг Харпвикен, който е един от експертите, в чието мнение се вслушват най-много за Нобеловата награда за мир, прогнозира победа за германския канцлер.

"Ангела Меркел ще бъде носителят на Нобеловата награда за мир", заяви категорично Харпвикен на пресконференция.

"Смятам, че кризата с бежанците в Европа ще привлече интереса на Норвежкия Нобелов комитет. А Ангела Меркел пое лидерството", допълни експертът.

Сред останалите най-често споменавани потенциални лауреати са папа Франциск и Върховният комисариат на ООН за бежанците, който досега два пъти е бил удостояван с награда, посочва ДПА.

Меркел беше номинирана за наградата от германски депутати заради посредническата й роля в постигането на споразумение за спиране на огъня в Украйна.

Според други мнения Нобеловият комитет може да реши да подчертае, че настоящата година е на климата предвид международната конференция за глобалното затопляне в Париж в края на годината и да даде наградата на личност или организация, свързана с тази тема.

Папа Франциск би могъл да бъде избран, ако комитетът в Осло реши да обърне внимание на социалната справедливост. Франциск беше номиниран от норвежкия депутат Абид Раджа, който е мюсюлманин, но цени високо ангажимента на Светия отец към социалната справедливост и защитата му на свободата на религията.

Други потенциални кандидати са вестник "Новая газета" в Русия и руската правозащитна организация "Мемориал", което би разгневило Москва, но би подчертало независимостта на комитета, съобщава ДПА.

Съставът на Норвежкия Нобелов комитет е променен след връчването на миналогодишната награда, като Карин Кулман Фиве стана негов председател. Тя е бивш лидер на Консервативната партия в Норвегия и член на комитета от 2003 година.

През 2014 г. 17-годишната пакистанка Маляля Юсуфзай спечели Нобеловата награда за мир за борбата й за образование и срещу екстремизъм.