Германия се опитва да поеме приток на икономически мигранти и бежанци от Близкия изток и Африка, чийто брой в страната се очаква да достигне 800 000 души тази година, посочва ройтерс, цитирана от БТА.

Отделно от разходите и логистиката за такава бройка хора - почти един процент от германското население - мнозина избиратели се тревожат как новодошлите ще се интегрират в обществото.

Вицеканцлерът и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел заяви пред в. "Билд", че бежанците са добре дошли, но трябва да положат усилия да се впишат в обществото.

"Хората, които идват тук, не само трябва да научат немски, а трябва да научат и правилата на играта на съжителството", каза Габриел.

"Убеден съм, че първите 20 члена от конституцията ни са това, което оформя облика на културата ни", заяви той и добави, че Германия е отпечатала 10 000 бройки, които да се раздават на бежанци в регистрационни центрове.

Германската конституция е приета през 1949 г. и дефинира принципите на правната система и разделението на властта между федералното правителство и 16-те провинции.

"Никой, който идва в Германия, не е принуден да променя религията си и личния си живот. Важното за нашата култура обаче е принципите на нашето демократично общество да важат за всички", отбеляза Габриел.

Бежанците трябва да приемат принципи като разделението на църквата и държавата, равните права на мъжете и жените, правото на различна сексуална ориентация и свободата на словото, каза германският вицеканцлер. Той също така посочи, че антисемитизмът не се толерира в Германия.

Кризата с бежанците ще промени и германската политика

Бежанската криза бележи вододел в германската политика, заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Тази криза "ще промени политиката ни радикално. Всяка епоха носи свои предизвикателства. Ако помислим за бежанците, си даваме сметка, че ставащото в Сирия или Афганистан вече не се случва някъде надалеч, а вече е на прага ни. То ни засяга", каза Меркел.

Дясната популистка партия Алтернатива за Германия (АзГ) вече има 5 процента подкрепа сред избирателите, сочи публикувано ново социологическо проучване. Със сегашния си резултат партията ще мине прага за влизане в долната камара на германския парламент. През последните години АзГ наблегна на темата за миграцията с кампании с искания за по-строги ограничения за допускане на мигранти в страната.

Подкрепата за АзГ е нараснала в провинция Бавария, откъдето влизат повечето мигранти в Германия, както и в провинциите от бившата ГДР, където има силни антиимигрантски настроения.

Самата Меркел е загубила популярност в последно време, макар и да се задържа на 49 процента подкрепа в последните две седмици. Това е най-ниският й рейтинг за тази година до момента, отбелязва ДПА.