В писмо до министър Николай Младенов, директорът на Бюрото по демократичните институти и правата на човека на ОССЕ Янез Ленарчич, изказва благодарност и оценка за позицията и действията на българското правителство след събитията в Катуница.

Организацията приветства стъпките, предприети от органите на реда и правосъдието за възстановяването на обществения ред и предотвратяването на етнически конфликти, пише в съобщението.
"Бюрото по демократичните институти и правата на човека оценява ясната и недвусмислена позиция на правителството на България, както и на политическите, религиозни и обществени лидери във връзка с проявите на насилие в Катуница. Бързите действия и сътрудничеството с ромската общност след случилото се са решаващи за овладяване на ескалацията на подобно напрежение", се посочва в писмото.

На 11 октомври комисарят по проблемите на малцинствата в ОССЕ Кнут Волебьок осъди антиромското насилие напоследък в Европа и призова лидерите да изключат от политическия си речник националистически и нетолерантни изявления.
"Заклеймяването на една цяла общност и търсенето на отмъщение заради престъпления, извършени от един неин представител, е изключително тревожно", заяви в декларация Волебьок. 
Франс прес посочи, че неговата реакция е по повод избухването в България на демонстрациите след смъртта на младежа в Катуница.

Преди това Организацията на ООН за човешките права и Съветът на Европа призоваха българските политически лидери да "заемат силна позиция" срещу антиромските демонстрации в страната и "вълната от антициганизъм в България".

Междувременно пловдивският в. "Марица" пише днес, че името на настоящия адвокат на фамилията на Кирил Рашков - Васил Марков, е било замесено в общ алкохолен нелегален бизнес със самия Цар Киро. Точно в бащиния двор на Марков преди две години, на 10 ноември 2009 г., Агенция “Митници” и спецполицаи разкриха над 4 т наливен алкохол в пластмасови тубички от по десет, пет и два литра.

Скандалната нелегална разливочна на съмнителния алкохол бе в непосредствена близост и обща ограда на официален данъчен склад за алкохол, на името на фирма, еднолична собственост на съпругата на Васил Марков, ЕТ “Кети 94”. Най-известната алкохолна марка на фирмата е “Кралска водка” и “Кралски джин”.

Веднага след акцията тогава Марков потвърди, че е бивш полицейски служител от Четвърто РПУ-Пловдив и е пълна глупост, че го спрягат като криминален тип.
Тогава се закани, че ще съди Агенция “Митници” за всяка невярна тиражирана информация.
По случая последва полицейско разследване, но в съда се оказа, че баща му Георги успял да защити версията, че наливният алкохол го има още от 90-те години, след като прилежно си го купувал от Първенец и си го складирал.