Представител на ФБР съобщи на пресконференция, че преговорите, водени от една седмица с 65-годишния Джими Лий Дайкс, взели лош обрат. Ветеранът от Виетнам и пенсиониран шофьор на камион, бил забелязан с огнестрелно оръжие в ръка, и агентите на ФБР решили, че има непосредствена опасност за живота на 5-годишния Итън, и щурмували бункера.
Не бе съобщено обаче при какви обстоятелства е намерил смъртта си Дайкс, дали е бил застрелян или се е самоубил.

Преди седмица похитителят се качи на училищен автобус, който връщал деца по домовете им, и уби с пистолет шофьора, който се опита да му попречи да похити и останалите деца в превозното средство. Геройската саможертва на мъжа на име Чарлз Албърт Поулънд позволи на всички около 20 деца в автобуса без Итън да избягат през задната врата на превозното средство.

След това похитителят откара автобуса до своя имот и слезе с детето в бункер на един метър под земята. Властите преговаряха с мъжа през 30-метрова пластмасова вентилационна тръба.

Дайкс получил няколко отличия за службата си по време на Виетнамската война. Съседи описаха Дайкс като противник на държавната власт, който понякога стоял в подземното убежище до 8 дни. Веднъж той убил куче с оловна тръба. Дайкс "патрулирал" нощем в своя имот с огнестрелно оръжие и фенерче и заплашвал да убие деца, ако стъпят на негова земя. Докато живял за известно време във Флорида, той бил арестуван два пъти - за непозволено изваждане на оръжие и за притежание на марихуана.

Драмата в Алабама се разигра на фона на острите безпокойство в Съединените щати за свързаното с огнестрелни оръжия насилие и за сигурността в училищата след убийството на 26 души, сред които 20 деца, от неуравновесен младеж в начално училище в щата Кънектикът.
Президентът Барак Обама призова вчера за пореден път Конгреса поне да гласува предложението за забрана на автоматичните огнестрелни оръжия.