Лидерът на "Ал Кайда" се появи в аудиозапис в интернет, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Посланието, поместено в ислямистки сайтове, е малко повече от 11 минути и е част от видео, в което са показани кадри с Бин Ладен и от природни бедствия. Гласът на записа звучи като този на Бин Ладен, но автентичността му не е потвърдена засега.

Лидерът на "Ал Кайда" призовава за оказване на по-голяма помощ на пострадалите от наводненията в Пакистан през август. Правителствата на ислямските държави харчат повече пари за военни цели, отколкото за гражданите на собствените си страни, критикува той.

Бин Ладен призовава за създаване на специална структура, която да помага на мюсюлмани, пострадали при природни бедствия и войни, и приканва богатите мюсюлмански семейства да помагат на пострадали едноверци. "Въпросът днес е не за печалби и загуби, а е на живот и смърт", предупреждава той.

"Ал Кайда" критикува пакистанските власти, че не са се погрижили за населението след най-тежките наводнения в историята на страната през август, когато загинаха стотици хора, а около 8 милиона останаха без дом. По данни на ООН природното бедствие е засегнало около 21 милиона души, 12 милиона от които се нуждаят от спешна помощ.

Бин Ладен съветва мюсюлманите да планират по-добре жилищата и инфраструктурите в своите страни. Бедните райони в ислямските държави, по-специално в Судан, Сомалия, Чад и Йемен, се нуждаят от ефективно селско стопанство и пътища, за да подобрят качеството на живота, особено на децата, подчертава той.

Бин Ладен се спира и на промените в климата и втори път призовава в послание да бъдат взети мерки по този проблем. "Огромните климатични промени засягат нашата (ислямска) нация и причиняват големи катастрофи в целия ислямски свят", отбелязва той и посочва, че този феномен причинява много повече жертви от войните.

Аудиозаписът е по-кратък и с по-резервиран тон от този на лидер номер 2 в "Ал Кайда" Айман аз Зауахири, разпространен миналия месец, отбелязва ДПА. Френският вестник "Монд" посочва, че ако автентичността му се потвърди, това ще е първото послание на Осама бин Ладен от 25 март. Не е ясно на коя дата е направен записът, но лидерът на "Ал Кайда" поздравява мюсюлманите по случай края на свещения за тях месец Рамазан - 10 септември.