Тогава американски военен застреля 16 цивилни в размирната провинция Кандахар, където се е зародило радикалното движение.

"Ислямският емират предупреждава за пореден път американските скотове, че муджахидините ще им отмъстят и с помощта на Аллах ще убиват и обезглавяват вашите садистични войници убийци", каза говорителят на талибаните Забиула Муджахид в изявление, изпратено по електронната поща.

Стотици студенти в източния афганистански град Джалалабад излязоха днес на първия голям протест във връзка с масовото убийство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА и "Фокус". Те скандираха „Смърт на Америка – Смърт за Обама” и призоваха войникът да бъде съден в Афганистан. Част от демонстрантите носиха чучело на президента на САЩ Барак Обама.
„Джихад е единственият начин американските завоеватели да бъдат изгонени от Афганистан”, пише на един от плакатите.

Американският войник, който уби 16-имата афганистанци, може да получи смъртно наказание, ако бъде осъден, съобщи министърът на отбраната на САЩ, Леон Панета.
Ръководителят на Пентагона заяви, че открилият безразборна стрелба войник ще бъде подведен под съдебна отговорност, по силата на американския военен правен кодекс, който позволява смъртна присъда в някои случаи.

Белият дом съобщи, че американската стратегия за Афганистан няма да се промени, независимо от убийството цивилните.
„Целите на нашата стратегия не са се променили и няма да се променят”, каза говорителят на Белия дом Джей Карни. По думите му, Вашингтон остава решен да разруши, разоръжи и победи „Ал Кайда” и да обучи афганистанците само да гарантират сигурността си.