От Министерството на отбраната в Кабул съобщиха, че при престрелките и експлозиите са били убити общо 11 цивилни, четирима служители на силите за сигурност и 27 талибани, предаде БТА.

Това са вторите преки парламентарни избори в Афганистан след свалянето на режима на талибаните през 2001 г. Днешният вот трябва да разпредели 249 места в долната камара на афганистанския парламент. Моментът на вота е ключов, тъй като страната се нуждае от стабилно правителство, което да се справи със съпротивата на талибаните, да спре бойните действия и да пребори корупцията.

Несигурността в страната и фалшифицирането на бюлетини бяха главният повод за притеснения сред международната общност, които се оказаха оправдани.

Сражения между талибаните и силите за сигурност наложиха затварянето на пет изборни бюра. Талибански бойци са изстреляли ракети и срещу центъра на Кабул и множество други градове и села. При атентат в изборно бюро в провинция Хост били ранени двама афганистански наблюдатели, допълва АФП. След започването на изборите са били отнети фалшиви карти за гласуване. Съобщава се и за случаи на измама в различни точки на Афганистан, посочи БТА, позовавайки се на ДПА.

Край избирателен пункт в Кабул полицията задържала мъж с най-малко 15 фалшиви карти. Подправени карти били иззети също в южната провинция Хелманд и северната Кундуз. Кандидат-парламентаристи и наблюдатели съобщиха за възможни измами с фалшиви карти за гласуване, продавани в цялата страна. Има информация за милиони подправени карти, отпечатани в Пакистан. ДПА и Ройтерс съобщават, че много избиратели успяват да изтрият уж неизличимото мастило от показалеца си, гарантиращо еднократно гласуване.

Въпреки жертвите и нарушенията, представители на афганистанското правителство определиха днешните парламентарни избори в страната като "успешни", въпреки атаките на талибаните, целящи да провалят вота, предаде ДПА. Оценката даде на пресконференция председателят на Независимата избирателна комисия Фазел Ахмад Манави. Той поздрави афганистанците, които не са се уплашили от заканите на талибаните и са дали гласа си за свободен Афганистан.