Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който в петък вечер проведе среща със сръбския президент Борис Тадич, предаде "Фокус".

„Друго, което беше важно да се каже- с колко процента и колко пари като акционерен капитал Сърбия ще участва в построяването на АЕЦ „Белене”. Защо казвам това под условие? Защото дори и тук Тройната коалиция използва една манипулация, тъй като договорът за двата реактора за АЕЦ „Белене” е 4 млрд. евро, но те не съобщават никога, че в тези договори има т.нар. инфлационен индекс и руската страна към този момент претендира за близо 2,8 млрд. евро индексация на цената от 4 млрд. Плюс, като се прибавят и 500 млн. евро на консултанта, плюс – инфраструктурата, плюс – ако има лихви по заем за останалата част, проектът става на съвсем друга цена. Виждате, че е по-вероятно да е между 6 и 7 млрд., а не това, което казва Станишев – 4 млрд. Така че остана, когато намерим и европейски инвеститори и стане ясно цялостното финансиране на проекта, те ще участват в зависимост от това колко пари имат, с толкова проценти. Но имаме твърдото му „да”, че участват”, каза Борисов.

Междувременно  сръбският министърът на енергетиката Петар Шкундрич заяви, че за Сърбия би било добре да участва в строителството на АЕЦ Белене, съобщи белградският в. "Блиц", цитиран от БТА.  "Това би било добре, независимо от процента на нашето участие, защото по този начин ще имаме задоволително производство на чиста и най-евтина електроенергия", заяви Шкундрич пред журналисти в град Костолац, където присъства на честването на Деня на миньора.