Това  предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Черният дим бе видян от хиляди вярващи, събрали се на площад "Свети Петър". Той означава, че 115-те кардинали-избиратели ще проведат нов кръг на гласуване сутринта в сряда. Те ще останат затворени зад средновековните стени на Ватикана, докато не изберат приемник на папа Бенедикт Шестнадесети, който се оттегли внезапно миналия месец.

Когато кардиналите решат, с мнозинство от две-трети, кой да бъде следващия понтифик, от самоделния комин над Сикстинската капела ще се издигне бял дим и камбаните на базиликата "Свети Петър" ще забият тържествено.

По-рано през деня 115 кардинали положиха клетва в Сикстинската капела, а след това всички външни лица трябваше да напуснат. Кардиналите остават изолирани и под пълна забрана да общуват с външния свят, докато от комина над капелата не се извие бял дим - знак, че има избран папа.

Във Ватикана във връзка с конклава са засилени мерките за сигурност. Поддържането на реда е поверено на около 2 хиляди полицаи, карабинери и доброволци.