Няколко хеликоптера със 79 американски военни, предимно „морски тюлени”, са се приближили към резиденцията на Осама бин Ладен, прелитайки през зона, намираща се под покритието на радарите, съобщава "Фокус".

Два хеликоптера са оставили около 30 американски военни зад оградата на резиденцията, чиято височина достига 5,5 метра. Една от машините, вероятно модифицирана версия на MH-60 Blackhawk, каца твърде бързо поради „механична повреда” и излиза от строя. Група военни се отправя към сграда, намираща се до главната резиденция. Куриерът на бин Ладен, който е живеел в постройката, открива огън и е убит заедно със съпругата му.

Противно на първоначалните данни, се оказва, че той е единственият обитател на комплекса, който е стрелял по американските командоси. Първоначално се смяташе, че по време на цялата операция се е водела престрелка между жителите на резиденцията и спецчастите.

Междувременно друг екип влиза в главната сграда, като попада на брата на куриера, който също е убит. Според американска телевизия той е държал едната си ръка зад гърба, което е накарало американците да си помислят, че може да държи оръжие. „Тюлените” се изкачват по етажите и намират в една от стаите големия син на бин Ладен, Халид, който също е убит. Според вестник „Ню Йорк таймс” той се е нахвърлил срещу командосите.

На последния етаж спецчастите влизат в стаята на лидера на „Ал Кайда”, чиято съпруга се опитва да прикрие бин Ладен с тяло. Тя е ранена в крака. Бин Ладен не се предава веднага и е застрелян в главата. Според някои американски медии, той е прострелян и в гърдите.

Според първоначалната информация лидерът на „Ал Кайда” е опитал да използва съпругата си като жив щит, но впоследствие тази информация беше опровергана от Белия дом. В стаята, в която се е намирал бин Ладен, „тюлените” са открили автомат AK-47 и 9-милимитров руски пистолет. В цялата резиденция са били открити и други оръжия, чийто вид и брой засега не е уточнен.

В дрехите на Бин Ладен спецчастите откриват пришити пари и номера на телефони, което говори за това, че той е бил в готовност да бяга. Спецчастите събират всичко, което може да послужи за добиване на информация - хард-дискове, дискове, компютри. Командосите са унищожили повредилия се хеликоптер, след като са извели около 20 живеещи в резиденцията жени и деца на безопасно място.

Около 38 минути след началото на операцията хеликоптерите отлитат, отнасяйки тялото на най-преследвания от САЩ човек през последните 10 години. Рано сутринта в понеделник тленните останки на Бин Ладен са погребани в морето.

Би Би Си съобщи, че част от документите, взети от командосите, съдържат данни, че лидерът на Ал Кайда е планирал терористични атаки на територията на САЩ, включително удари за десетата годишнина от нападенията на 11 септември.
Един от плановете е бил за атакуване на американска железопътна линия, въпреки че не е регистрирана непосредствена заплаха.

Вчера върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай призова за пълно разгласяване на точните факти за обстоятелствата, при които е бил убит лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен.