Разговорът се е състоял, след като България обяви, че има "обосновано предположение", че военното формирование на ливанската шиитска групировка е съпричастно към терористичния акт от 18 юли миналата година на летището в Бургас, при който загинаха израелски граждани.

Според Кери данните са ясни и категорични – „Хизбула” е отговорна за това смъртоносно нападение на европейска земя.
„Ние остро осъждаме атаката, която носи чертите на други заговори от последната година. САЩ действат решително и всеобхватно, за да предотвратят дестабилизиращите действия на „Хизбула” в Европа, Югоизточна Азия, Южна Америка и Близкия Изток, и са готови да направят всичко във възможностите си, за да съдействат на правителството на България за отговорните за атаката в Бургас да има правосъдие”, се казва още в изявлението, съобщи "Фокус".

Кери призова другите правителства по света и конкретно партньорите в Европа да предприемат незабавни действия за възпиране на „Хизбула”.
По думите му необходимо е категорично послание към тази терористична групировка, че повече не може да извършва такива омерзителни действия безнаказано.

По повод разговора на Кери с Аштън говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд подчерта, че от няколко месеца САЩ не крият желанието си да видят как ЕС взима по-твърди мерки спрямо "Хизбула".
"Лейди Аштън знае какво бихме искали ние да се направи и държавният секретар и тя естествено говориха за това", заяви Нюланд.
Тя изрази безпокойството на Вашингтон, че Европа може да се превърне в едно от експлоатираните от ливанската групировка места с цел финансиране и подготовка на терористични актове.
Говорителката поясни, че САЩ обсъждат двустранно с някои европейски страни, но и с ЕС като цяло въпроса за колективни европейски действия срещу "Хизбула".

Междувременно в изявление съветникът за борба с тероризма на Белия дом Джон Бренън, който е вероятен бъдещ шеф на ЦРУ, призовава европейските страни да вземат превантивни мерки, за да извадят на яве инфраструктурите на "Хизбула", както и нейните оперативни и финансови мрежи, посочва Франс прес.

"Българското разследване изобличава "Хизбула" такава, каквато е – терористична групировка, която иска безразсъдно да атакува невинни мъже, жени, деца, и това представлява голяма и нарастваща заплаха не само за Европа, но и за останалия свят. Поздравяваме българските власти за решеността и отдадеността им да държат "Хизбула" отговорна за този акт на тероризъм на европейска почва. САЩ ще продължават да подкрепят българското правителство в усилията му да подведе под отговорност извършителите на това отвратително нападение", обяви още Бренън, като подчерта, че "САЩ са горди да стоят до приятеля си и съюзник в НАТО България".

Ние се надяваме, че европейците ще си направят необходимите заключения относно истинската същност на „Хизбула”, обяви и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

По-рано Катрин Аштън, която е върховен представител на ЕС по сигурността и външната политика,  също поздрави българските власти за воденото разследване, но подчерта, че изводите се нуждаят от сериозна оценка. Тя добави, че държавите от ЕС ще обсъдят подходящия отговор, основан на всички елементи, установени от следователите.

Неотдавна обаче координаторът на Европейския съюз по въпросите на тероризма Жил дьо Кершов заяви, че „Хизбула” може да не бъде включена в „черния списък” с терористични организации, дори и да стои зад атентата в България. Причината е, че сред страните членки няма консенсус дали това би било полезно или не. Ако радикалното ливанско движение бъде включено в списъка, ще претърпи финансови последици като замразяване на сметки и забрана за парични трансфери.

"Хизбула" отхвърля твърденията, че е свързана с атентата в Бургас, припомня сателитният канал Ал Джазира. Иран, която подкрепя ливанската групировка, също отрича да има нещо общо.