Мярката ще засегне тези мигранти, които очевидно нямат шанс да получат убежище, заяви днес премиерът на провинция Бавария Хорст Зеехофер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Зеехофер, който оглавява Християнсоциалния съюз, каза, че двете партии, баварското правителство и федералното правителство ще разработят тази седмица конкретно предложение.

Социалдемократите, които са коалиционен партньор на християндемократите на национално ниво, обаче изразиха силни резерви.

Много от стотиците хиляди бежанци и мигранти от Близкия изток, Африка и Азия са привлечени към Германия заради сравнително либералните ѝ закони за убежище и големите социални помощи.

Меркел настоява, че страната може да се справи с този приток и ще извлече изгода от него, но германските общини се мъчат да настанят бежанците и да им осигурят подкрепа.

В същото време християндемократите губят популярност според социологическите проучвания.

Бавария, откъдето влизат голяма част от пристигащите в Германия мигранти, заяви в петък, че е достигнала предела на възможностите си.

Проектозакон, разпространен от ръководеното от християндемократите вътрешно министерство, предвижда създаване на транзитни зони по границата, където бежанците да остават, докато бъдат разгледани молбите им и докато им бъде разрешено да влязат в страната.

Според документа това ще позволи да бъдат връщани тези, чиито молби са неприемливи или очевидно неоснователни.

Ако обаче не може да се вземе решение в продължение на седмица или не е възможно да се осигури място за настаняване на границата, съответният мигрант все пак ще бъде допускан.

Критици на предложението казват, че това, което е възможно да се приложи на летище, не е лесно за изпълнение по сухопътна граница с дължина повече от 3500 км.

"Задържането на десетки хиляди бежанци на границата ще причини повече проблеми, отколкото ще разреши", каза правосъдният министър Хайко Маас от Германската социалдемократическа партия.

Председателят на парламентарната група на социалдемократите Томас Оперман заяви, че планът е "невъзможен за приложение на практика и погрешен от човешка гледна точка".