С 523 гласа "за" и 85 "против" при трима въздържали се Бундестагът одобри разширяването на правомощията на стабилизационния механизъм, чиято цел е да подкрепя финансово затруднени страни от еврозоната.

Предстои Бундесратът (горната камара на парламента) утре да проведе извънредно заседание за гласуване на проекта. Очаква се той също да подкрепи промените в ЕФФС, допълва ДПА, цитирана от БТА.

Меркел трябваше да събере минимум 311 гласа сред депутатите от управляващите партии в подкрепа на промените, за да може гласуването да бъде оценено като успех за нейната политика.

Преди гласуването Меркел беше изправена пред най-сериозното изпитание през шестгодишното й управление. Според наблюдателите, въпросът е бил за нейното политическо оцеляване на фона на опасенията, че депутати от нейната коалиция биха могли да гласуват срещу новите правомощия за спасителния план за еврозоната, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.
Дори се заговори за подкрепа от опозиционните лявоцентристки политически сили, която обаче би поставила Ангела Меркел в неблагоприятна позиция в бъдеще.

Законопроектът, приет днес, увеличава гаранциите, предоставени от Германия за ЕФФС, от 123 млрд. евро до 211 млрд. евро (283 млрд. долара).

По рано днес германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че решението за отпускането на шестия транш от помощта за Гърция вероятно ще бъде взето на 13 октомври на планирана среща на финансовите министри от еврозоната, предаде Франс прес.

ДПА предложи данни за размера на участие на страните от еврозоната в Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и гласуването в парламентите:

Дата на гласуване, Размер на гаранциите
(в милиарди евро)



Франция, 08 септември, 158,5

Белгия, 14 септември, 27,0

Италия, 20 септември, 139,3

Испания, 20 септември, 92,5

Люксембург, 20 септември, 2,0

Гърция*, 21 септември, 21,9

Словения, 27 септември, 3,7

Финландия, 28 септември, 14,0

Германия, 29 септември, 211,1


Парламенти, които предстои да гласуват

Естония*, 30 септември, 2,0

Австрия, 30 септември, 21.6

Словакия, 11 октомври, 7,7

Холандия, средата на октомври, 44,5

Кипър, Датата не е определена, 1,5

Малта, Датата не е определена, 0,7

Не е необходимо парламентарно гласуване

Ирландия*, 12,4

Португалия*, 19,5

*Участието в гаранциите е отложено. Само Португалия и Естония са
поискали гаранции за облигациите.