В интервю за италианския всекидневник "Република" Могерини изяснява, че не говори за "Европейска армия", а за Европейска отбрана, нещо което действително, конкретно и незабавно може да бъде постигнато, предаде БТА.

"През юни, веднага след британския референдум с положителен вот за Брекзит, представих на европейските лидери моето предложение под наслов "Глобална стратегия", което обхваща външната политика и политиката на сигурност и отбрана, заяви Могерини.

Тя се спира на практическите аспекти на предлагания от нея план за Европейска отбрана.

"На първо място са бойните групи. Това са европейски части за бърза намеса. Съществуват от години, работят и се обучават заедно, но никога не са били използвани в полеви условия. Можем и трябва да решим да ги превърнем в инструмент, който да бъде използван, където и когато има необходимост от европейска намеса.

Второ, да се прилага член 44 от Договора, който предвижда да бъде възложена на малка група страни задачата да предприемат военни действия от името и по поръчение на целия ЕС. Този член също не е бил никога задействан.

Трето, да се създаде Обединен генерален щаб в Брюксел, който да ръководи всички военни и граждански операции - както протичащите в момента, така и бъдещите. Това би могло да се окаже ядрото, около което да се гради бъдещата обща отбранителна структура.

Четвърто, да бъдат съсредоточени ресурсите за бъдещите гигантски инвестиции, необходими в сферата на отбраната," предлага Могерини.

По-рано днес министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен призова за създаването на европейски отбранителен съюз.

Тя направи посещения в Литва, където Берлин се готви да оглави международна бойна група с численост около хиляда човека, предназначена да бъде възпираща сила срещу съседна Русия.

"Време е да се придвижим към европейски отбранителен съюз, който по същността си е "Шенген за отбрана", каза Фон дер Лайен пред репортери във Вилнюс.