Магистратите уважиха жалбата на 43-годишния Светослав Димитров да му бъде намалена гаранцията и постановиха, че липсват каквито и да било мотиви, въз основа, на които прокуратурата е определила нейния размер от 5000 лева.

Димитров бе обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, което държавното обвинение квалифицира като особено тежък случай. От прокуратурата обявиха, че гаранцията на шофьора е съобразена с имущественото му положение.

Съдиите обаче не се съгласиха и обявиха, че окръжните прокурори не са отчели всички законови изисквания при определяне размера на гаранцията. Данните по делото сочат, че шофьорът е с тежко семейно положение. Той е баща на две малолетни – 10-месечно бебе и 6-годишно дете, като със съпругата му се грижат и за отглеждането на нейното непълнолетно дете от предишен брак. Освен това жена му има хронично заболяване, което изисква постоянно лечение.

Окръжният съд отчете и факта, че шофьорът на "Ентуртранс" получава минимална работна заплата, като за всеки курс му плащат по 50 лв. допълнително и то нередовно. Не са открити данни мъжът да е получавал доходи от друга дейност, затова магистратите решиха, че размерът на гаранцията от 5000 лева е очевидно непосилна за Димитров и неговото семейство.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

При жестоката катастрофа на магистрала "Тракия" загинаха 8 души, сред които 14-годишно момиче, а 10 бяха тежко ранени. След ареста шофьорът казал, че не се чувства виновен за катастрофата, защото според него причината е техническа повреда, но съжалява за случилото се, предаде думите му наблюдаващият прокурор Виктор Янков.

В същото време днес Общинският съвет на Чирпан удостои със званието "Почетен гражданин" Стефан Иванов - мъжът, който пръв тръгна да спасява пътници в горящия автобус, съобщи БТА. От общо 20 общински съветници, които участваха във вота, само един се въздържа. 28-годишният мъж беше предложен за почетен гражданин от инициативен комитет, подкрепен с подписите на 580 жители на града.