Трагедията на АМ "Тракия" се случи на 15-ти юни малко след полунощ. При нея загинаха 8 души, а 16 бяха ранени. При спасяването на катастрофиралите помогна и македонецът Васко Рисески, който днес бе поздравен лично от Бойко Борисов и получи българско гражданство по бързата процедура.

Стефан Иванов споделя, че никога не ще забрави онази нощ. Тогава той се прибирал от полето, където са събирали грах. Движел се по магистралата, когато вижда огнено кълбо на пътя.
„Видяхме обърнат автобус, нито хора се виждаха, нито нищо… Инстинкт, нямаш време за мислене - каквото ти дойде от вътре. Гореше, от задната страна. Тръгнах с пожарогасителя на бегом, бягах по шосето, микробуса ми осветяваше пътя. Влязох пред задния край, капакът го нямаше. Натискам - изгаси огъня, обаче беше малък пожарогасител, останаха сажди, които тлееха. Никой не видях, гледах да изгася огъня”, разказва Стефан Иванов.

Той потушава пламъците и вижда руса жена цялата в кръв. "Казах й: Давай, момиче, излизай. Излезе момичето. Почнахме да оглеждаме обстановката - едно момиче вика: ще припадна. Казах й да седне. Като се обърнахме видях един труп на мантинелата - беше преметнат.

Историята, която този мъж никога няма да забрави, е на 5-годишния Камен и сестра му Боряна, които смъртта разделя пред очите на баща им Стоян.
„Видях Стоян с 5-годишно момче - трепереше детето. Викам прибери момчето, той го сложи да легне на седалката в колата. Момченцето нямаше и драскотина, а човекът вика: и двете ми деца бяха от една и съща страна”, разказва Стефан. Бащата успял да извади момченцето, момичето било затиснато. Помогнал и на още двама души.

"Трагедия, наистина голяма трагедия. Тази катастрофа беше капакът. Цялото ми съзнание промени мисленето ми… В началото не можех да повярвам, че съм направил нещо. Аз си го мислех като сън, чак като видях новините... Поогледах се и викам - не е било кошмар, няма да забравя никога...”, казва Стефан.