Това стана ясно от думите на министъра на образованието Сергей Игнатов. В четвъртък той е получил доклада на ГДБОП, където се потвърждава тезата, че двамата служители на ведомството - Асен Петров и Красимир Лефтеров,
са участвали в нарушението.

Асен Петров е шеф на Центъра за интеграция на ученици от малцинствата към министерството. Той е отговарял за прехвърлянето на теста от матурата на брайлов формат в училището за незрящи деца "Луи Брайл". Именно в това училище е станал "пробивът в информацията за матурата", каза Игнатов, цитиран от БТА.

Красимир Лефтеров е счетоводител на Центъра за интеграция на малцинствата.

"Днес подписах заповедта за дисциплинарното уволнение на Асен Петров, а самият доклад е кратък - от две страници", добави министърът. Той съобщи, че същата процедура за дисциплинарно производство в момента се осъществява и срещу Лефтеров. Той в последния момент се е отказал да се яви на изследване с детектор на лъжата.
От изследването се разбрало, че Асен Петров е излъгал, че не е изнесъл информацията за матурата, заяви още Игнатов.

МВР и МОМН започнаха разследването след изпита на 14 май, на който се явиха около 70 000 зрелостници. След приключването на матурата в интернет се появиха информации, че трите изпитни варианта са "изтекли" късно вечерта на предния ден. За разкриване на случая МВР разпита близо 60 души.

Скандалът даде повод на Игнатов да инициира промени във формата и организацията на матурата. Следващата година вариантът на изпита ще се генерира преди уречения час за започването му. Специалист ще проверява на място при изтеглянето на темата дали всички е изрядно.


Сергей Игнатов за първи път днес съобщи другите две контролни теми за 41-ви въпрос от матурата по БЕЛ. Те са "Невъзможното завръщане" по Димчо Дебелянов и "Магията на любовта" в разказа "Ветрената мелница" от Елин Пелин. Тези теми се появиха в интернет вечерта преди изпита, заедно с темата "Силата на словото" върху одата "Левски", по която зрелостниците писаха съчинение на изпита.