Бомбата избухна под прозорците на сградата на бул. "Царигардско шосе" 17 призори днес. Главната редакторка на изданиието - Кристина Патрашкова, заяви, че някой се опитва да ги сплаши заради записите на разговори между хора от властта, които изнесоха.

Борисов уточни, че е говорил тази сутрин с вътрешния министър Цветан Цветанов и с шефа на ДАНС Цветлин Йовчев и им е казал, че от това дали ще бъдат задържани извършителите на този акт, зависи оценката, която ще им даде.
"Сутринта на Цветанов съм му казал - държавата има прекалено важни приоритети - здравеопазване, строителство, екология и по никакъв начин с такива ченгеджийски номерца няма да се занимавам", коментира министър-председателят, цитиран от КРОСС.

"Знам, че тези хора това могат, това правят. За това са обучавани, Радвам се, че поне са го направили професионално и не са убили невинни хора", каза още Борисов и призова атентаторите да внимават когато си играят с такива игри, да не убият някого, предаде "Фокус".

Той не уточни кои са тези хора, които има предвид, но намекна, че зад взрива стои РЗС. 
"В събота бяха петима депутати при мен и мисля, че Тодор Великов (който беше изключен от РЗС - бел. ред.) публично го е казал, че е присъствал на разговори, в който те са се готвили да правят такива неща и да събират общественото внимание. Аз ви моля да отидете и да намерите депутатите, които са присъствали на разговорите, когато са си планирали подобни взривове, за да излезе, че някой ги атакува. Преди няколко дни, когато поискахме да покажат записа с Менда Стоянова, се оказа, че някой им е откраднал джипа, а най-ценните им флашки били вътре (откраднат бе джипът на лидера на РЗС Яне Янев - бел. ред.). Никой освен тези хора няма интерес от този взрив. Аз мисля, че вие сте сериозни хора и няма да се подведете на тези провокации", обърна се Борисов към репортерите.

"Един ден, когато се разкрият извършителите, аз предполагам, че те ще бъдат същите, които са пребили журналиста Огнян Стефанов. '97-ма година взривиха мой близък (на 27 март 1997 г. бе взривен джипът на тогавашната приятелка на премиера Цветелина Бориславова, която пострада тежко - бел. ред.) точно в деня, когато Богомил Бонев правеше една от успешните си акции, наречена "Комар". Тези хора умеят да подбират времето, но е прекалено плоско в случая",  заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали трябва да се постави охрана на в. "Галерия", той отговори: "Ако поискат, ще им дадем, но ако ние им сложим, ще кажат, че ги следим".

"Ни най-малко не ме притеснява, че това става, когато идват еврокомисари, защото за всички в Европа е ясно каква държава заварихме, каква организирана престъпност и корупция и какво направихме през тези месеци и години. Това дразни някои хора.
Извинявам се, г-н комисар, че ви занимаваме с тези неща, но след 20 години преход, това е, което заварихме", обърна се накрая Бойко Борисов към европейския комисар по здравеопазването Джон Дали, който е на посещение у нас по повод откриването на Агенцията по безопасност на храните.
Още трима еврокомисари ще са у нас днес и утре.

"Всеки бомбен взрив, който се извършва, е нещо, което е изключително отвратително", коментира пък Цветлин Йовчев.

По-рано лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че взривът е предизвикан от същите хора, които имат интерес да атакуват правителството в този най-уязвим момент, като на върха на атаките стои президентът Георги Първанов, а под него - Цвятко Цветков и Алексей Петров.

"По-скоро съм склонен да мисля, че това е игра, организирана от хора на правителството, отколкото от някой, който иска да компрометира правителството пред еврокомисарите, защото с това кабинетът доказва пред гостите - ето с това те искат да ни компрометират и правят такива ужасни неща като взривявания", коментира на свой ред пред КРОСС бившият главен секретар на МВР и член на БСП Цвятко Цветков.

"ЕК очаква от властите в България пълно разследване на днешния взрив в София, както и виновниците да бъдат предадени на правосъдието", заяви междувременно в отговор на въпрос говорителят на комисията Пиа Хансен, цитирана от БТА.
На този етап не са й известни промени в графика на еврокомисарите, които са на визита в България днес и утре, каза тя.

Вижте видео от изявлението на премира Борисов