Авторите на първото голямо изследване след световната конференция за промяната в климата в Копенхаген миналата година, твърдят, че то съдържа очевидни доказателства за "човешки отпечатък" в глобалното затопляне.

В доклада се обръща внимание на 11 различни индикатори за климата. Според авторите всеки от тях показва, че светът се затопля заради парниковите газове.
В седем от тези индикатори се наблюдава увеличение - в температурата на въздуха над сушата, в тази на водата на морската повърхност, в температурата на въздуха над моретата, в нивото на Световния океан, в средната температура на водата в него, във влажността и средната температура на въздуха в тропосферата - най-близкия до земната повърхност слой на атмосферата.

По останалите четири показатели се забелязва намаляване. Става дума за ледената покривка в Северния полярен кръг, нивото на ледниците, снежната покривка през пролетта с Северното полукълбо и температурата на въздуха в стратосферата.

По време на конференцията в Копенхаген се разрази т.нар. скандал "Климатгейт",  свързан с доклада на Междуправителствената експертна група на ООН за промяната в климата от 2007 г., в който бяха открити някои недостатъци. Тогава в публичното пространство изтече и информация за кореспонденцията по имейл между учени, някои от които бяха обвинени, че са представили недостоверна информация на форума.

Според сегашното изследване средната температура за Земята се е увеличила с 0,56 градуса по Целзий през последните 50 години. Покачването може да изглежда малко, но то вече се отразява върху планетата. Ледниците и ледовете в океаните се топят, поройните дъждове стават все по-обилни, а горещите вълни са все по-често явление.

Анормалните горещини може да станат норма към 2070 г., твърди и ръководителят на програмата за климата на Световния фонд за дивата природа (WWF) Алексей Кокорин. В Русия горещините достигат рекордни температури, като анормална е именно тяхната продължителност. От средата на юни в руската столица температурата на въздуха не пада под 30 градуса, а през деня доближава 40-градусовата стойност. Само през юли в Москва бяха счупени пет температурни рекорда, а в понеделник бе отчетен абсолютен рекорд от 37,4 градуса по Целзий.