Незапомнени жеги са налегнали Москва от три седмици насам, а градът буквално е стегнат в огнен обръч, съобщават БТА и БНР.

Установени са близо 60 огнища на пожари, обхванали около 60 хектара гори и торфени блата край руската столица. Торфените огнища тлеят бавно. Торфеният слой се простира на метри в дълбочина и е особено трудно да бъде изгасен, щом се запали.

От тази сутрин задушливият дим е навсякъде в многомилионна Москва, а видимостта на места е не повече от 300- 500 метра. Главният санитарен инспектор на Русия Генадий Онишченко препоръча да носят марлени маски. Съдържанието на вредни частици в атмосферата надхвърляше нормите 5 до 8 пъти, съобщи градската служба за контрол на въздуха, цитирана от Интерфакс.

През последните дни руските власти използваха в пожарогасенето хеликоптери и самолети. Рекордните жеги от над 35 градуса, които от месец измъчват не само столицата, но централната част на европейска Русия, вече се превръщат в стихийно бедствие. Руското земеделско министерство съобщи, че вече са унищожени близо една трета от посевите в 23-те руски региона, обхванати от горещините и от сушата.

На 400 км източно от Москва в Нижегородска област горски пожар погълна цяло село и изпепели 25 къщи. Огънят настъпва към други 4 населени места. За щастие, жертви и пострадали няма.


Абсолютен температурен рекорд е установен днес в руската столица, предаде РИА "Новости", като се позова на данни от метеорологичната служба за Москва и Московска област, предаде БТА. Според тях в 16 часа на измервателната станция ВВЦ (Всероссийский выставочный центр) термометрите са показвали 37,2 градуса. Предишният рекорд от 36,8 градуса е бил регистриран през 1920 г., съобщиха от службата.