Това става ясно от интервю на премиера с руски журналисти, отразявали посещението му в Украйна. Путин не казва къде е била срещата, само уточнява, че е присъствала и нашумялата в медиите Ана Чапман. За всички тях той предрече светло бъдеще.
Пълният текст на интервюто, откъси от който бяха разпространени още вчера от световните агенции, днес беше качен в интернет сайта на руското правителство, предаде БТА.

"Говори се, че сте организирали караоке с руските шпиони?", пита журналист в хода на интервюто.
"Не беше караоке. Пяхме с музикален съпровод", отвръща премиерът.
"Ще ни кажете ли какво сте изпели заедно с тях", пита журналистът.
"С какво започва родината", отвръща Путин
.

"С какво започва родината" е патриотична песен, датираща от 60-те години на миналия век и за първи път е била изпълнена в популярния филм "Щит и меч" на режисьора Владимир Басов. Лентата разказва за съдбата на съветски шпионин в нацистка Германия, припомня Франс прес.

На въпрос на журналиста дали не се шегува, Путин казва: "Не се шегувам, говоря напълно сериозно. Пяхме тази песен, както и още няколко подобни песни". В интервюто Путин разказва, че е говорил с шпионите и за живота.

На въпрос дали смята да ги накаже, премиерът отвръща: "Мисля, че това е неделикатен въпрос. Той не може да бъде решен по време на една пресконференция. Тайните служби си имат своите правила и мисля, че сътрудниците на тези служби, знаят много добре тези правила".

Още вчера агенциите съобщиха, че Путин е уверил журналистите, че руските шпиони ще работят, ще имат достойни постове и че техният живот ще бъде вълнуващ и интересен. Путин е подчертал, че животът на шпионите в САЩ е бил много труден.
"Всеки от тях има трудна съдба. Представете си, трябва да знаеш чужд език като свой роден, да мислиш и да говориш на този език. Трябва да правиш необходимото за страната си в продължение на много години, без дипломатически имунитет, с ежедневни рискове както за самия теб, така и за близките ти, които дори не знаят с какво се занимаваш."

Путин твърди, че знае имената на онези, които са предали шпионите и са допринесли за тяхното арестуване.
"Става дума за много голямо предателство на високо ниво. А предателите свършват винаги зле. По принцип те свършват на улицата, като алкохолиците и наркоманите. Неотдавна един предател приключи живота си някъде в чужбина и не се знае поради каква причина", е казал Путин на журналистите.

Вероятно премиерът визира бившият руски шпионин Сергей Третяков, който се предаде на американските власти през 2000 г. и може и да е предоставил на САЩ информация за 10-те руски шпиони под дълбоко прикритие, отбелязва Франс прес. Третяков почина тази година на 13 юни от сърдечна криза на 53-годишна възраст. Новината за смъртта му беше съобщена обаче едва на 9 юли. На този ден 10-те руски шпиони бяха разменени срещу четирима руснаци, сътрудничили на западни разузнавания.