Бързината, която Русия и САЩ уредиха назрелия шпионски скандал между тях, показва, че двете страни искат да продължат по пътя на рестартирането на отношенията, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

В САЩ бяха арестувани 10 руски шпиони, действали под дълбоко прикритие години наред. Арестът беше извършен няколко дни след срещата на върха на Барак Обама с Дмитрий Медведев във Вашингтон, на която те показаха, че между тях се е създала специална връзка. До разрешаването на кризата се стигна буквално в последните 24 часа.

Първо, арестуваните в САЩ руски шпиони признаха вината си в съд в Ню Йорк. После руският президент Дмитрий Медведев помилва четирима руснаци, осъдени в Русия заради шпионаж в полза на западни правителства. Третият етап беше размяната на 10-те арестувани от САЩ руски шпиони срещу четиримата руснаци, шпионирали в полза на Запада.

Тази размяна се извърши днес на международното летище във Виена. Там самолет, нает от американското правителство, и руски самолет на министерството на извънредните ситуации стояха един до друг час и половина, докато между тях сновяха коли, с които беше осъществена размяната. После двете машини излетяха в интервал от 10-15 минути. Американската се приземи в кралската военновъздушна база в Брайз Нортън в Оксфордшър, Централна Англия. Руската кацна на московското летище "Домодедово". Накрая новият говорител на Пентагона - Дийн Бойд, обяви размяната за приключила.

Разменените шпиони от руска страна са:  Александър Запорожски, Генадий Василенко, Сергей Скрипал и Игор Сутягин, а от американска страна разменените шпиони са Владимир и Лидия Гуреви, Михаил Куцик и Наталия Переверзева, Андрей Безруков и Елена Вавилова, Михаил Васенков и Вики Пелаес, Анна Чапман и Михаил Семенко.

Извършената размяна на шпиони беше най-голямата от края на Студената война, когато през 1985 г. на мост в Берлин Западът и Изтокът си размениха 20 тайни агенти. Руски интернет сайт нарече размяната 10 на 4 за Русия в мача срещу САЩ. Това може да налее масло в огъня на критиците от американската Републиканска партия срещу президента Барак Обама, че е прекалено мек към Москва, отбелязва Ройтерс.

Справка за по-важните размени на шпиони между Русия и САЩ