Няма сектор, където да е настъпил положителен обрат на хората, каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде “Фокус”.

На 5 юли се навърши една година от идването на ГЕРБ на власт (от спечелването на изборите). По този повод премиерът Бойко Борисов писа "много добър" за работата на управляващите.
Лидерът на ДСБ Иван Костов обаче заяви, че в сферата на реформите  ГЕРБ е пропуснала първата година от управлинието.

"Добрата новина е, че отмина една година от управлението на ГЕРБ. Лошата новина е, че остават още 3 години, съобразно Конституцията. Друг въпрос е - дали ще се реализира пълният мандат на ГЕРБ при политиката, която се провежда", каза още Станишев.
По думите му има пълен провал на философията на правителството по отношение на бюджета.

"Тежестта от погрешната политика се прехвърля върху гражданите. В Германия единственият сектор, който не е засегнат от орязване, е здравеопазването, а в България това е секторът, който е засегнат най-много", даде пример бившият министър-председател.

Според него най-големият проблем е икономическата и социална ситуация.
"Правителството призна, че всички негови прогнози не се сбъднаха. Икономиката е пред пълен застой, пред замръзване и пред масово съкращение на хора. Докато досега фирмите издържаха благодарение на резервите си, то сега се прибягва към пускане в отпуски и съкращения. През есента тази тенденция ще се засили", коментира още лидерът на социалистите.

Ще се радвам, ако има яснота най-сетне по българската позиция за АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", въпреки че досега през една седмица се сменя радикално позицията, коментира още лидерът на БСП по повод срещата на премиера Бойко Борисов с руския вицепремиер Виктор Зубков. "Изобщо не съм убеден, че това, което казва днес българският премиер, е последно", добави Станишев.

На 24 юли ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП, на което ще се анализират по-сериозно резултатите от 1 година управление на ГЕРБ. На него партията ще постави следните въпроси:
Извън тази година каква е визията на правителството за излизане от криза? Какво ни чака през 2011 г.?
Ще се изпълни ли обещанието на премиера за невдигане на данъци?
Ще се сключи ли договор с МВФ? 


Вижте видео от изявлението на Сергей Станишев