Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков пред журналисти, цитиран от БТА. Той коментира приетите от правителството днес проектопромени в Закона за автомобилните превози.

На общините ще бъде дадено правото да контролират спазването на тези цени, като основният контролиращ орган ще е автомобилната администрация, посочи министърът. По думите му, при нарушения ще се отнема разрешението за упражняване на тази дейност. Такава практика има в европейски страни, добави той. Според него нелегалните таксита са най-много в курортните центрове и в големите градове.
Очаква се след приемането на закона за автомобилните превози спекулативно високите цени да бъдат прекратени, защо това не само уронва образа на страната, но и понижава доверието в таксиметровите услуги, коментира Цветков.

По мнението му ценовата регулация е изключително необходима мярка, която се подкрепя от над 90 на сто от хората в страната.

Комисията за защита на конкуренцията обаче не подкрепя предложенията "за каквато и да е форма на ценова регулация по отношение на таксиметровите услуги – определяне на единна тарифа, максимална (пределна) цена или минимална цена на таксиметровите услуги". Това става ясно от разяснение на комисията, публикувано на сайта й.

Промените в закона предвиждат още при установяване на нерегламентирани превози автомобилите да бъдат спирани от движение. При първо нарушение спирането ще бъде за 6 месеца, а при второ - за 12 месеца.

С промените в закона се затяга режимът на техническите прегледи.