Това ужасява работещите в изключително важния туристически сектор на Гърция, която се опитва да намали огромния си държавен дълг, довел я до ръба на фалита. Работещите в Гърция отговориха на наложените от правителството сурови мерки, орязващи заплати и пенсии, с многобройни стачки и от време на време демонстрации, в които се стига до насилие, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Днес страната е обхваната от нова вълна протести - днес и утре се очакват проблеми и хаос в градския транспорт заради стачка на работниците в атинското метро, предвиден е и протест на работещите в гръцкия туристически сектор.

С настъпването на летния туристически сезон кадрите с горящи сгради и сблъсъци в Атина - където трима души загинаха, хванати в капан в горяща банка през май, взеха първите си жертви - 20 000 резервации за хотели в столицата и близките й курорти бяха анулирани.

Експерти в бранша казват, че вече е налице спад в резервациите от 10-12 на сто в сравнение с 2009 година, която сама по себе си беше тежка за сектора. Делът на туристическата индустрия е 15,5 на сто от брутния вътрешен продукт на Гърция и страната трудно може да си позволи спадът в сектора да продължи, при положение че той осигурява едно от всеки пет работни места.

С прекрасните си плажове, топла вода и богато архитектурно наследство Гърция беше в топ пет на най-предпочитаните летни дестинации в Европа заедно с Испания, Италия, Франция и Турция.
Двата основни източника на клиенти за Гърция са Германия и Великобритания, с около 2,3 милиона германски и 2,1 милиона британски туристи, посетили страната миналата година. Британците обаче също са в рецесия, а германците бяха отблъснати от негативния имидж, който се създаде около Гърция заради дълговете й, казва Йоргос Цакирис от гръцката хотелиерска камара.

Атина договори спасителен пакет в размер на 110 милиарда евро, които ще получи под формата на заеми, в който Берлин участва най-много, но и най-неохотно. Германците яростно се противопоставят на това, което те наричат спасяване на прахосническа държава, която сама е виновна за проблемите си.

В последното десетилетие Гърция е в жестока конкуренция с по-евтини летни туристически дестинации като съседната й Турция. Цялото Средиземноморие, включващо Южна Европа, Северна Африка и Турция, е силно конкурентен район с около 20 дестинации, борещи се за посетители.

Сезонът вероятно няма да бъде катастрофален. Част от евентуалното съживяване е резултат от една от последиците на кризата в Гърция: по-слабото евро означава, че малко европейци ще могат да си позволят по-далечни ваканции и затова ще дойдат в Гърция, а държавите, извън тези 16, които използват еврото, в това число САЩ, Великобритания и Русия, смятат ваканциите в Гърция за по-евтини.