Ако не бяха се задържали тези пари, за да видят дали това са законни проекти и дали фирмите са изпълнили задълженията си, щяхме да имаме дефицит от 6-7% за 2009 г., заяви финансовият министър, цитиран от "Фокус".

Той говори на съвместно заседание на бюджетната и икономическата комисия по актуализацията на бюджета за тази година.
Повод за изказването са предвидените допълнително 660 млн. лв. за разплащане с бизнеса по стари договори. В резултат на обстойната проверка на наследените договори, около 1/3 от дължимите суми са отпаднали. 

Изготвените оценки очертават неизпълнение на бюджета за тази година от 2 млрд. лв., каза Дянков, цитиран от БТА. Той посочи, че е налице забавяне на вътрешното търсене, макар че се прогнозира един процент ръст на икономиката до края на годината.
Само в последния месец осем страни от ЕС са актуализирали бюджетите си, а от началото на годината - 13 държави, каза още Дянков по време на дебата.
 
В проектобюджета са предвидени над 1 млрд. лв. за ресурс за различни сектори и аз съм съгласен те да се дават само срещу реформи, заяви той в отговор на реплика от страна на председателя на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров. 

Що се отнася до бюджет 2011, целта на Дянков е за дефицит под 3% от БВП,  така че да влезем в критериите за еврозоната. За тази година се залага дефицит на касова основа от 4,8%, а на начислена основа (тоест по европейска методология) - 3,8%.