Това стана след като плавателният съд, натоваен с хуманитарни помощи, отказа да изпълни заповедта на израелските военноморски сили (ВМС) да отплава към израелското пристанище Ашдод и продължи да плава към Газа, предадоха световните агенции.

Екипажът на "Рейчъл Кори" не е оказвал съпротива, предаде Асошиейтед прес. Военните не са използвали сила, уточни Франс прес. 

Около пет часа, след като беше задържан от израелските военни, корабът е навлязъл в пристанището под конвой на два малки израелски военни кораба. На пристанището в Ашдод товарът ще бъде проверен, а след това хуманитарната помощ ще бъде насочена към Ивицата Газа.

Това бе втори опит за достигане до окупираната територия.
В понеделник при атаката на израелски командоси срещу хуманитарна флотилия за Ивицата Газа загинаха 9 души, припомнят агенциите.

"Рейчъл Кори" е нает от ирландска организация. Корабът не отвърна на съобщенията по радиото да се насочи към Ашдод и се опита да стигне до Газа въпреки няколкото предупреждения, посочва АФП. Израелските власти много пъти заявиха, че няма да допуснат кораба до пристанището на Газа.
Абордажът бе извършен от военноморски съдове за няколко минути в международни води, каза говорителката на армията Авитал Лейбович. Военните не са използвали хеликоптери. "Нашите сили се качиха на кораба и установиха контрол над него без съпротива от екипажа и пътниците. Нямаше насилие", добави тя.

На кораба с хуманитарна помощ има 15 души - ирландци и малайзийци, съобщи Франс прес. Корабът пренася около хиляда тона помощи, включително медицински доставки, инвалидни колички и цимент, посочиха организаторите.

По информация на ирландското министерство на външните работи на борда на кораба  е нобеловият лауреат за мир Мейрид Коригън Магуайър и бившият ръководител на програмата на ООН "Петрол срещу храни" Денис Холидей.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху приветства мирния край на сагата с хуманитарния кораб "Рейчъл Кори", предаде БНР. Той заяви, че днешния мирен изход показва разликата между ирландския кораб на мирни активисти и "кораба на омразата", организиран от турски екстремисти в понеделник. По думите на израелския премиер военноморските сили са приложили същата операция както в понеделник, но разликата е била в подхода на активистите на борда на морския съд.