Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в София, предаде „Фокус”.

Стратегията на НАТО по отношение на елементи от ПРО на територията на Европа предвижда да бъдат инвестирани 200 млн. евро, разпределени между всичките 28 страни членки на Алианса за период от десет години. Така ще бъде гарантирана защитата от нападения на близо 900 млн. жители в Европа.
Според Расмусен ефективната защита на населението на Европа зависи изцяло от ефективна противоракетна отбрана.

При срещата си с българския премиер генералният секретар на НАТО е дал подробна информация около разработването на системата за ПРО. Расмусен бе категоричен, че ще бъдат изгладени всички неразбирателства с Русия по този въпрос, като стане ясно, че противоракетният щит не е насочен към нейните територии. По този въпрос предстоят допълнителни разговори с руската страна, обясни Расмусен.

В новата стратегия на НАТО противоракетната отбрана засяга не само армии, но и цялото население на страните, отбеляза на свой ред премиерът Бойко Борисов. Цели се и привличането на Русия в тази противоракетна отбрана, добави той. Ние трябва да станем регион на стабилност и това може да стане само с участието на всички страни в евроатлантическите структури, категоричен е Бойко Борисов.

Още от влизането на България в НАТО страната доказа ангажираност и отговорност, и е допринесла значително за нашите операции, особено в Афганистан, заяви Расмусен, цитиран от БТА. 

Вашите военни работят прекрасно в Афганистан, техните усилия са високо оценени и техният принос за обучение на афганистански военни и полицаи е добре дошъл, посочи Расмусен. Насърчаваме всички съюзници да предоставят повече инструктори за обучителни мисии, добави той. Колкото и малък брой хора да се включат, те могат да имат голямо въздействие, допълни Расмусен.

Борисов и Расмусен са обсъдили и ситуацията на Балканите. Моето желание е да видим всички страни от региона като членове на Алианса, посочи Расмусен.

Никой не се е съмнявал в добрата оценка, дадена на нашите мисии по света и в добрата работа на МВнР и на Министерството на отбраната, както и че България е стожер на Алианса, заяви премиерът Бойко Борисов.

България ще участва с малко на брой инструктори в Афганистан и ще бъдем в унисон с евроатлантическите партньори, добави българският премиер. Според Расмусен, България може да предостави на Афганистан инструктори за артилеристи и експерти в областта на военновъздушните сили.

Не са водени разговори дали на българска територия ще бъдат разположени елементи на противоракетната отбрана, защото още не се знае как тя ще изглежда. Това заяви президентът Георги Първанов след срещата си с генералния кекретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. И президентът Първанов, и генералният секретар Расмусен желаят сътрудничество с Русия в областта на противоракетната отбрана.

Вижте снимки от срещата на Борисов и Расмусен


Вижте видео