По-рано днес говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че Русия е смутена от изявленията на България във връзка с плановете й да приеме на своя територия системи за ПРО на САЩ.

Българското МВнР обаче подчерта в отговора си, че придобиването на ядрен и ракетен потенциал в нарушение на договореностите за неразпространение от държави, както и от терористични мрежи, е една от най-сериозните заплахи за колективната сигурност.

Може да се предположи, че в отговора си от МВнР имат предвид Иран, за която вчера за пръв път от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщиха, че по всяка вероятност работи по създаването на ядрено оръжие.
Досега се знае, че плановете на САЩ за изграждане на система за противоракетна отбрана в Югоизточна Европа са насочени именно срещу потенциална опасност от страна на Иран.

Като член на Организацията на Северноатлантическия договор, България ще продължи да се придържа стриктно към съвместния подход на НАТО за вземане на решения в областта на сигурността, в това число и по отношение на противоракетната отбрана.

"Не разбираме ситуацията около противоречивите изявления на България за разполагане на американска ПРО на нейна територия", каза още Андрей Нестеренко.

"Отначало премиерът Бойко Борисов казва, че се водят консултации по въпроса, после ръководителят на българското външно министерство отрече тези изказвания. Посланикът на САЩ в България ту потвърждава тази информация за консултации с българската страна за ПРО, ту я опровергава", коментира говорителят.

"Във връзка с това Москва официално иска разяснения от българското външно министерство", подчерта той преди София официално да отговори на руската нота.