На парада по случай 65-годишнината от Деня на победата във Втората световна войнас Медведев призова световните сили да се обединят в подкрепа на мира.

Руският президент защити решението си да покани натовски войски да участват в парада, което се случва за пръв път, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. За пръв път откакто Сталин започна да отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия, военнослужещи от САЩ, Великобритания, Франция и Полша се присъединиха към над 11-те хиляди руски войници в парад край червените стени на Кремъл, отбелязва агенцията.

Опозиционните комунисти и някои ветерани от съветската армия осъдиха решението, но Медведев заяви в реч, че урокът от Втората световна война е бил "да ни прикани да се обединим солидарно" за борба с днешните заплахи и гарантиране на световната сигурност.
"Днес на военния парад войници от Русия, от страните на бившия Съветски съюз и от съюзническите държави маршируват заедно, което е доказателство за общата ни готовност да браним мира", каза Медведев.

Допитване на независимия център "Левада" от миналия месец сочи, че 55% от руснаците са изцяло или донякъде положително настроени към участието на натовски войски в парада в Москва, а 28% са против.

Президентът на САЩ Барак Обама, който не можа да присъства на парада в Москва заради натоварен график, приветства историческата покана за участие към натовските войски и заяви, че Медведев е проявил "забележително водачество чрез отдаването на почит към саможертвата на онези, които бяха тук преди нас".