Истината е, че осиновяването не е лесно, но е напълно възможно в рамките на 2 години. В сравнение с другите страни-членки на ЕС, осиновяването у нас е като разходка по поляна, осеяна с маргаритки, заяви пред телевизия PRO.BG Фани Давидова - юрист от фондация "Достъп до информация". Тя е автор на книгата „Разрешително за родители. Осиновяването стъпка по стъпка” и сама е осиновила момченце преди 4 години. В нейния случай цялата процедура е приключила в рамките на 1 година, предаде БГНЕС.

За да се случи осиновяване, е необходимо родителите да бъдат активната страна. Трябва да контактувате със социалните работници, да ги търсите по телефона и да премислите добре изискванията към детето, което желаете да осиновите, съветва Давидова.

Нейната книга съдържа всички телефони, адреси, бланки и формуляри, необходими за процедурата по осиновяване. Кандидат-осиновителите могат да се сдобият с подготвителните документи в рамките на 10 дни, казва още майката на осиновено дете.

Като юрист Давидова одобрява последните поправки в Семейния кодекс. Според нея, те не са улеснили процедурата по осиновяване, но изключително много са скъсили пътя на децата към родителите.