Осиновяването у нас - разходка по поляна в сравнение с ЕС

Съществува митичен ореол около осиновяването в България. Смята се, че процедурата е тежка, а да се осинови дете е почти невъзможно.

Обратно в новината

Коментари - Осиновяването у нас - разходка по поляна в сравнение с ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЗДРАВЕЙТЕ А КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ОТГОВОР НА ДИРЕКТОР НА ДОМ / В КОЙТО ЗНАЯ ЧЕ ИМА БЕЛИ ДЕЦА / И КОИТО МУ Е НАЯСНО ЧЕ СИ СЛЕД ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИ АКО ИСКАШ РОМЧЕ ВЕДНАГА ЩЕ ТИ ДАМ НО АКО ИСКАШ БЯЛО ДЕТЕ СИ ГО РОДИ САМА

Ще коментирам, че от Директора на дома не зависи нищо в процедурата по осиновяване:)) Процедурата наистина е лека, социалните с които се срещнах бяха много отзивчиви, бързо бях избрана за осиновител на детето ми, не съм имала никакви проблеми, не съм плащала нищо и не съм познавала никой. Играла съм по правилата, за което съм възнаградена от най-прекрасната дъщеря на света.

Аз също исках да осинося дете но мъжа до мен не беше съгласен. Сега си имаме наше. Искам да споделя моите виждания от познати семейства осиновили деца на 6 и на 12 г - трудна адаптация на децата, постоянно консултиране с психолог, много наистина много търпение към тях и любов. Това никой не го разбира преди да осинови дете и никой няма да ти гарантира и твое собствено да е пак дали няма да е с труден характер. Семейства които не са имали деца тепърва градят родителството и това също е трудно. Средата изгражда навици и характер. Смятам че процедурата е нормално да е бавна но говорите само за документите а след това?- неможе да се преценят хората от една среща или посещение. Малките деца трябва да се дават в приемни семейства, за да свикват в по спкойна среда. Знаем, че където има повече деца има и агресия също и безсърдечни хора, но слава богу случайте са малко. Децата не са животинчета, от които като ти писне можеш да се откажеш. Трябват много нерви и нежност.

Абсолютна лъжа е че става лесно! Става трудно и то защото има много корупция. сред цялата мафия от социални работници. Жалкото е само че разни осиновители със връзки като тая госпожа Давидкова дават акъл на обикновения българин какво ад прави.

Ти госпожо разбра ли за какво се говори тук? Ще ти повторя: при нас е трудно, но в чужбина е ОЩЕ ПО-ТРУДНО! И така трябва да Е! Все пак става дума за бъдещето на децьа - ЧОВЕЦИ, а не за предмети. И второ - не на всеки олигофрен може да се довери една жива душа за отглеждане - ясно нали?

а да казвам ли колко е невъзможна вече процедурата от българи в чужбина ? третират ни като чужденци . сега дали ще платя 36 000 долара на агенция за да осиновя циганче или 36 000 за да осигуря русначе , ами честно , ще се замисля вече .

Когато, някой иска на всяка цена детето да е етнически българин се чака не две години, а и много повече. Не искат ромските деца, а те са също толкова сладки, колкото и българчетата. Не генетическият произход определя поведението и развитието на детето, а неговата семейна среда. Чужденците не правят разлика между българи и цигани и затова циганчетата отиват в чужбина. /това е, може би по-добре и за тях/Но за съжаление процедурата по международни осиновявания е тромава. За да се осинови едно дете от чужденец, то трябва да има три отказа от българи, така, като не се предлага бързо едно отказано дете на трима осиновители, то престоява дълго време в институция и шансовете му за осиновяване намаляват. Това обаче не идва от закона, а от служителете, натоварени с тая задача. За радост, напоследък доста българи взимат етнически ромчета.

Не стига че си се негърбил с отговорността да отгледаш за своя сметка едно дете, да го възпиташ и да му осигуриш нормално детство, та да не стане престъпник, ами ти си правят на важни разни олигофрени, дето пак от твоите данъци смучат... Хайде БАСТА!

Е, като не можете да проявите малко търпение, значи сте някакви надути тиквеници и по-добре да не ви доверяват дете. Вие утре това ще го кажете и на детето "Не стига, че те осиновихме, ами си и непослушен". Айде, баста!

Процедурата освен, че е тромава е и безкрайно бюрократична и в някои моменти - обидна. Трябва да си в цветущо здраве, да имаш собствен дом, да работиш и да имаш еди какви си доходи, комишите ти трябва да кажат що за човек си /разпитват се комшиите/, искат ти препоръки от посочени от теб хора. И за всичките тези неща - документи, документи, документи... Значи последната клошарка ако роди, ще я убеждават, че е добре да си вземе детето и да го отгледа "в семейството", а ако си осиновител и не си здрав, млад и богат - проблем. Освен това - защо трябва те да предлагат дете по техен избор. Кандидат осиновителя е този, който усеща искрата и предусеща спойката, която трябва да се получи. Например сред 10 или 20 деца , веднага усещаш кое е точно твоето дете.

Осиновяването в България е тайна и не се разпитват съседи. Изобщо не е от значение колко си богат. Важни са личните качества, е разбира се трябва да работиш. Проучваме, не за да дадем дете на някой, а за да дадем любов, семейство и сигурна среда на дете.

Аз пък мисля, че не лъже. Корупцита при осиновяване на дете е огромна. Служителите всъщност не предлагат децата, те ги продават, като агнета на пазара. Българчетата първо качество циганетата второ. Имаш пари - купуваш си българче, нямаш - циганче или олигофренче. Ако щеш... И не ми говори за любов, при тях всичко е пари. Дете с бяла кожа означава най-малко нова кола за шефката на дома, и това не е цената, това е бакшиша.

Аз пък мисля, че не лъже. Корупцита при осиновяване на дете е огромна. Служителите всъщност не предлагат децата, те ги продават, като агнета на пазара. Българчетата първо качество циганетата второ. Имаш пари - купуваш си българче, нямаш - циганче или олигофренче. Ако щеш... И не ми говори за любов, при тях всичко е пари. Дете с бяла кожа означава най-малко нова кола за шефката на дома, и това не е цената, това е бакшиша.

аз мисля че е нормално да стават бавно тези неща. това не е стисни-пусни. ако дете се осиновяваше туко така....които го желае силно ще чака и 5 години ако трябва, може би там е уловката - тези които не искат силно детето се отказват бурзо бурзо. хубавите неща стават бавно хора! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А ПРАВЕНЕТО на дете не е ли стисни-пусни бе, умнико? Или който си го "направи" е с привилегии пред този, който е решил да осинови?

Да, с привилегия е. Правенето също не е стисни-пусни, ужасни сте, по-добре си мълчете, излагате се.

Две мои приятелки осиновиха деца от такива домове, и двете си взеха ромчета - отлични деца, здрави, умни, привързани към родителите си, послушни, отличници в училище, добри и сърдечни. Всичко е до възпитанието и отношението на родителите, иначе на децата нищо им няма, стига да не са увредени много през бременността с идиотски опити за прекратяването й и пиянството на "майката", която ги е родила и зарязала. Едната после си взе и българче, но с него има сто пъти повече проблеми отколкото с първото, което е ромче. Може би с израстването ще се вразуми малко, надяваме се. Хората не трябва да подхождат с предубеждения към ромските деца - когато не са в ръцете на антисоциалните си създатели, а в нормално семейство, те са напълно нормални деца и някои са много способни, могат да учат, да придобият свястна професия и да бъдат уважавани хора.

Значи искам бебе, новородено, за да го почувствам като свое, но трябва да чакам две години!Е мерси за такава скорост!

ми ти пак имаш контакт с това дете и ако си достатучно настоятелна, то контакта е постоянен. това не е като да идеш до магазина да си купиш нещо! пурво трябва период на адаптация за да свикне малкото существо с теб, да прецените вие и соцялните работници дали си пасвате и наи вече дали сте подходящ осиновител. ако ставаше така - отиваш до дома, взимаш си детето и се прибираш щеше да е доста странно! година е напулно нормално, ако се проточи - 2. през това време просто будете с детето при всеки удобен случаи и ще го почувстате като свое! и ако все пак мислите че като детето е на две години, вместо пеленаче, няма да го почувствате като свое, то тогава направете услуга на себе си и обществото ни - не осиновяваите!!! за грията и любовта кум едно дете няма вузраст! хубав ден! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

пълни глупости. За каква адаптация говориш при бебе. Сигурно към "лелките" дето го третират по-зле и от куче много се е адаптирало.

Как може да си мислиш, че с твоята грубост и арогантност може да се занимаваш с деца? Хората си имат критерии, не са магазинерки. Утре ако се окаже, че са дали детето на някой дебил, те ще отговарят. Ти детето за какво го искаш? Да се грижиш или да се фукаш с него?

Нищо и няма на процедурата по осиновяване. За шест месеца и си осиновител. Проблема е, че 99% от децата в домовете са ромчета и никой ги не иска - всички искат руси, бели , синеоки. Кандидат осиновителите роми максимум за шест месеца и са вече родители. Сега белите дечица никой не ги изостава както преди 20-30 години и за това се чака толкова дълго.

2 години !!!! ти дете ли осиновяваш или възрастен.... разходка, ама не сред поляна ами в пъкъла ....