Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БТА.

По думите й те могат да бъдат заменени с биоразградими или текстилни торбички и реалистичният срок за организиране на замяната на еднократните торбички е 2011 г.

Всяка година в България се използват около 3,2 млрд. найлонови торбички. Предвид щетите, които пластмасовите торбички нанасят на природата, тъй като не се разграждат по естествен път, редица градове у нас поеха кампания за тяхната забрана.

В края на миналата година в Бургас започна информационна кампания за премахването на полиетиленовите торбички. Кампанията върви и в Пловдив, Сливен и Велико Търново. В други градове - Пазарджик и Банско и Кюстендил, вече забраниха найлоновите торби с решение на Общинския съвет.

Варна също е на път да стане по-чиста, ако общинарите приемат забрана за използване на найлонови торбички, каквото гласуваха съветниците от комисията по "Обществен ред и сигурност".  То предвижда от 1 януари 2011 г. всички търговски обекти да въведат в употреба биоразградими или оксиразградими торби със срок на разграждане до 24 месеца.
Проекторешението предвижда глоба за първо нарушение от 200 до 2000 лева, а при повторно - от 1000 до 2000 лв.

Кампанията срещу найлона бе поета и в София още преди две години. Тогава Бойко Борисов като столичен градоначалник призова веригите супермаркети да заменят найлоновите торбички с пазарски чанти от екологично чисти материали. Засега обаче найлоновите торбички все още властват в супермаркетите в София, макар и на места да се използват биоразградимити торбички.

Сформирана е работна група между представители на екоминистерството, НСОРБ и Министерството на правосъдието, която ще обсъжда възможността за въвеждане на обществено полезен принудителен труд за нарушителите на разпоредбите за обществения ред, каза още днес Нона Караджова. Според нея регламентирането на полагането на такъв труд за извършители на дребно хулиганство ще отнеме поне няколко месеца, тъй като са необходими промени в законодателството.