Протестът започна в 10.00 часа на стълбите пред Ректората, съобщи "Фокус". Студентският съвет призовава всички студенти университета да се включат активно в протеста. Причина за протеста е съкращаването на още 4 милиона от бюджета на университета. Според студентите така инвестицията на държавата, в най-старото висше учебно заведение в България през 2010 г., е с десет милиона лева по-малко.

Студентите ще протестират под мотото „Политиката днес убива образованието утре!’’, обявявайки се против посегателството върху правото на качествено и достъпно висше образование и дискриминирането на Софийския университет.

Към протеста ще се присъединят и учените от БАН. Вчера Общото събрание на академията изрази категорична подкрепа за протеста във ВУЗ-а срещу  постановлението на Министерския съвет за намаляване на бюджетните субсидии на университетите и на научните организации.

Подкрепа за протеста декларира и Съюзът на учените в България (СУБ).
"Реално финансирането на висшето образование и особено науката са системно орязвани и сега са под жизнения минимум. Институциите на образованието и науката са поставени в условията на вегетиране, което има крайно неблагоприятен характер за тях, но и за българската икономика, селско стопанство и промишленост, се казва още в декларацията на учените. В нея се отбелязва, че липсата на ясен проект за развитие на науката и висшето образование в условията след кризата е голяма политическа грешка и държавническа слабост", смятат от СУБ.

Националният синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ също ще участва в днешния протест.