Студенти и учени протестират срещу орязан бюджет

Студентският съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”' организира протестна акция в подкрепа на българското висше образование.

Обратно в новината

Коментари - Студенти и учени протестират срещу орязан бюджет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

всеки иска на готово,а сега да проверим как сте с мисленето сами да си помогнете.

БАН е за закриване! Мързели и некадърници. Ако искат да съществуват без финансиране!

В момент на национална криза, трябва да се огледаме и да съкатим до минимум всички излишни разходи.Но нашето закоравяло и свикнало от времето на социализма общество, трудно ще се отърси от мързела и от очакването държавата да му дава всичко даром.Това общество още от 90-те години на миналия век си избира некадърни партийни лидери за държавници, които са обучени по комунистически да осигуряват собственото си светло бъдеще и да продължават да ограбват народните ни благинки.Останалите от социализма учебни заведения и БАН , нароилите се при псевдодемокрацията свободни институти са пълни с мързеливи и некадърни преподаватели и псевдоучени.Хората с научни възможности и познания отдавна са се реализирали в чужбина, а у нас останаха само некадърниците, повечето от които са бивши соцсинчета на комунистическите велможи, които с партийни протекции се дипломираха в наши и чуждестранни вузове.Небива да се забравя, че за висшо образование с предимство се приемаха децата на активните борци и след като завършваха се настаняваха на работа в осигурените от държавата тихи местенца в БАН и ВУЗ.Така тези институции се попълваха с кадри верни на партията, които сега се пребоядисаха в нароилите се партии.И тези вече изкуфяли старци сега са с научни титли, за чието получаване тогава се искаше поименно разрешение от съответния партиен комитет.Затова и нашето висше образование сега е в окаяно положение, ВУЗ са над 54 и са пълни с лакомници -преподаватели, които чакат само на държавните субсидии.Трябва нов подход и една реална акредитация на ВУЗ и незабавно закриване на пълната с некадърници и псевдоучени БАН.

ви яхнат партийците!

Който иска да учи, да си плаща! Аз не искам да плащам за разни момченца и момиченца, които стават студенти за да се напиват и нае*ат.

И тия пари не заслужават. Един така наречен "хабилитиран" преподавател т.е. доцент или професор пправи годишния си норматив със 120 часа лекции, като са си измислили безумието че 1 час лекции отговаря на 2 часа упражнения. Та срещу 120 астрономически часа преподаване получават годишната си заплата от 15000лева плюс 48 дена годишен отпуск, който преподобните до сега дори не ползваха и при пенсиониране държавата т.е. НИЕ им изплащаше по 12-15 и повече месечни заплати. Ама вие луди ли сте. За тово качество на обазованието тия пари -къде го има по света. Не можеш със седмици да им видиш очичките в така нареченото им "приемно време" в още по така наречените им "катедри"- пълна репродукция на Сталинската система. Трябват им още десетина ИГНАТОВЦИ!!!

Държавата е стопанин на държавните университети. Тя има право да определя колко пари да заделя за тях. След като няма пари, редно е държавата да съкрати броя на университетите, а също и броя на преподавателите в тях. Защо например беше създаден втори медицински факултет в София. За да угоди на определени мафиоти с бели престилки. Та този факултет не е в състояние да обучи лекари. А за преподавателите в СУ може да се каже само едно - с редки изключения те са на ниво 1950 г. От СУ вече няма полза за държавата. Както от БАН. Те трябва да бъдат намалени по състав въз основа на съвременни критерии. Това разбира се няма да се случи, особено след новия закон Игнатов, тъй като в този закон дори не се споменава думата критерии. Тя е твърде опасна за накадърниците.

Махнете глупостта "Държавна поръчка" Защо и е на държавата да налива пари за поръчка, която НЕ Е НУЖНА Университетите да спрат да произвеждат кухи дипломи с цел заплати. Защото скоро всички умни деца ще учат на Запад и това ще е истинския край на висшето образование у нас. Не заради орязан бюджет А заради бездъъната лакомия на некадърни деятели

Като се има в предвид какви безмозъчни полицай и тяхни марионетки управляват държавата ,съкращаването на парите за образование не е случайно. Простака не може и да предположи ,че това е най-сигурната инвесттиция в бъдещето

Не са само цветята. Унищожаването на образованието и здравеопазването започна от времето но Костов и се продъпжи от всяко следващо правителство.

А НЯКОЙ НЕЩО ДА КАЖЕ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В СУ, ЗА ТОВА, ЧЕ ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА ЖЕЛАЕЩИТЕ НАМАЛЯВАТ, ЧЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ СА ТОТАЛНО ОТДАЛЕЧЕНИ ОТ ПРАКТИКАТА И РЕАЛНОСТТА? ЗА КАКВО ДА ИМ ДАВАТ ПАРИ - ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ПРАВО ДА СИ ПИШАТ ПО 9000 ЧАСА ЛИ???

Учих там и преподавателите се отнасят отвратително със студентите.Едва ли не гледат да ги откажат да не учат.

А като намалят парите ще се оправят нещата така ли? Не си давай мнението по форумите, нямаш какво да кажеш!А колкото до парите на полицаите - намаляването на финансирането в никоя област не може да доведе до подобряване на качеството! Само платени агитатори-тъпоумници могат да твърдят обратното! Ако не вярват те могат да започнат от себе си да си намалят доходите и да видят какво качество ще достигнат!

Момиченце, като не ти харесва СУ (най-старият и престижен университет в Б-я) скъсай си студентската книжка и иди да учиш в НБУ или друг подобен, там приемат само срещу заплащане, не се ходи на лекции, изпити се дават (срещу какво ли?), а не се вземат. А ако ти стиска, иди да учиш някъде в Европа - ще научиш наистина нещо повече и ще бъдеш полезна поне на себе си. А ако уважаваш българското и традициите - излез с колегите си на протеста, ще помогнеш на малкото останали истински български деца.

А парите на ченгетата не ги пипат....нищо, те им трябват, за да следят всички навсякъде!:Р Добре дошли, проли, в страната на Големия брат- тоя от "1984", а не от промивката на мозъци по "НТВ"!!!:)

Най-голямото престъпление на българската политическата мафия от всички политически цветове, е унищожаване и отрязване на бюджета на най-важните социални дейности и придобивки върху чийто основи е стъпило обществото и зависи неговия просперитет- образованието и здравеопазването. Абе цветя, макар ЕС да говори за пестене в никоя западноевропейска членка не се реже бюджета на образованието и здравеопазването- напротив, увеличава се! Некадърни сте дори и в краденето!.ideyazabulgaria.org

Ей, тъпак от Горно Уйно, защо се обаждаш за неща от които нямаш понятие? Тук става въпрос за проблемите на ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ в България! Сменяй си памперса, пий хапчетата и гаси телевизора!

ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТ. ЗА ДА ИМАШ МАГИСТАРСКА СТЕПЕН Е НУЖНО ДА СИ ПЛАТИШ ТАКСАТА ОТ 600,00ЛВ. И СЛЕД 2 СЕМЕСТЪРА СИ ГОТОВ МАГИСТРАТ. КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ СУМИ . ДА БЪДЕ ПЛАТЕНО ОБУЧЕНИЕТО.

Страхотен форум! Простотия до шия, но то започва от горе.

С Вожд и идол - пожарникар - какъв искаш да е форумът? Всички, които не одобряват герберите са комунисти, а всички, които имат и искат образование са потенциални врагове. Лесно е да си тъп и да те водят за носа. А, между другото - как е бюджетът на полицейската ни академия и пожарникарския факултет? Може би се е вдигнал, защото нали се налага борба с престъпността, а и трябва да се коват нови министерски и административни кадри...

Орязват общините, орязват всичко! Дали е много правилно е друга тема на разговор, но и аз съм съгласен с колегата тук безплатно образование, субсидирано образование, а накрая всичко изтича навън или въобще не работи по -специалността. Запишат някаква педагогика, колкото да вземат "висшо", а после с разни преквалификации работят всичко друго, но не и по специалността. Крайно време всеки, който е решил да учи, не просто да учи "нещо", а да учи нещо дето ще го работи, било във фамилната фирма, фамилната адвокатска кантора, лекарска практика и т.н.

Тия да не се правят на улави и да вдигат врява, а да вземат да посъкратят малко администрацията и дъртите лешояди в университетите. A БАН трябва да се закрие!

Съвсем правилно са орязали бюджета на ВУЗ. Доброто безплатно образование води до това да изтичат мозъци в чужбина. Тоест българският данъкоплатец плаща за обучението на някой който няма да създава продукт тук, а в Германия. Аз като данъкоплатец искам това да спре. Стига са ни работили по тънката ласйна.

+5! Че и после се правят на мъже. Това, както и задържането на софийското гражданство с поне 5-6 години, щяха навремето да запазят хората, и да не съсипят градовете из страната...

Това че няма кой да задържи специалистите в България, не е по вина на самите специалисти. Всеки има право на качествено образование и никой не може да му го отнема.

Всеки има право на основно образование, но чак пък висше... То ще излезе, че всеки трябва да стане професор най-малко.

Хах, че и в Германия е безплатно, явно и там има изтичане на мозъци.

Имат. Добре че са им наште и турците.

кат искат кинти да ходат да бачкат.еи на лятото доиде при нас у варна има работа колко щеш ама марзи ги да гледат кинти искат от небето да падат!!!!!!!!!!!!!!!!

А така! Ми за к'во да учат. Виж - най-големите 'ора у вулгарията не са бутнали да учат през живота си. Пък който не става за престъпления - да 'оди да бачка, да стаа роб.

СУ масово се ползва като трамплин за 'навън'. Това е редно да спре. Вземате заем, и да се маха от данъците ако някоя фирма желае да го покрива като ви наеме на работа. Аман от простаци, учат на чужд гръб, после бягат да мият чинии и да се пеняват по форумите.

А дали СУ иска подкрепата на БАН. Всички знаем, че БАН са феодални старци. В университетите поне обучават студенти, в БАН всико е на ужким. На хартия ще ти изкарат страхотни изобретения и успехи, на практика обаче, върховата технология "чушкопек" едва ли ще бъде отново достигната скоро.

Че пръцна, пръцна, само не разбрах кво общо има СУ с БАН?

Да си намалят студентите малко. Не може всички да учат в СУ.