Това са цифрите, които се обсъждат на експертно ниво в правителството, пише "Дневник".  "Труд" също съобщава, че ставката ще е 24%. В понеделник предложението ще се обсъжда в Тристранния съвет, а на 5 май в правителството.

Целта е непопулярната мярка за увеличаване на приходите в бюджета да се гласува бързо в парламента и да се приложи, ако може, още от 1 юни. Правителството разчита да събере по този начин между 507 млн.  и 670 млн. лв.
Според в. "Сега", който се позовава на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, управляващите чакат допълнителни 760 млн. лв. за оставащите 7 месеца до края на годината.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че след време данъкът ще спадне под сегашното му ниво от 20%. Същевременно той каза, че повечето антикризисни мерки  могат да бъдат въведени чак от началото на 2011 г., тъй като данъците не бива да се увеличават в средата на годината.

"Вдигането на ДДС е неизбежно, защото приетите антикризисни мерки няма да доведат до желаните приходи, пък и се налагат някои извънредни разходи", коментира пред "Сега" Менда Стоянова.

"Административната реформа няма да намали разходите през 2010 г., защото трябва да се плащат обезщетения и отпуски при съкращаването на хората", обясни тя. Съмнително е също, че ще дойдат и предвидените 500 млн. лв. от продажбата на въглеродни емисии. Под въпрос са и други мерки, като например новото облагане на застрахователите и слагане на данък върху печалбите от тотото. Не е възможно да се въведе веднага данък "лукс", тъй като местните налози не могат да се пипат по средата на годината.

В момента колегите от финансовото министерство правят сметка дали може да не се вдигне ДДС, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по БНТ. Това е последният куршум, който трябва да се изстреля, и няма след него друго. Трябва да се види дали другите мерки ще сработят, каза още Трайков.