Момиченцето е починало от остър обструктивен ларингит. Родителите смятат, че медиците не са действали достатъчно бързо и адекватно. Проверка по случая започва и Районна прокуратура Ямбол, съобщи bTV.

Преди дни малката Александра била приета със затруднено дишане в Детското отделение.
"Сложиха й урбазон система и започнаха да чакат да й се успокои дишането, което не се успокои и чакахме два часа, докато си отиде”, разказа майката не детето Юлия Дюлгерова.

"Можеха да се обадят на хирург, да направят някакъв разрез, който да помогне да вкарат въздух. Те само гледаха и се чудеха какво да направят. Имах чувството, че се сблъскват за пръв път с такава ситуация. За два часа и половина да не можеш да вземеш решение", допълни бащата Станимир Дюлгеров.

Според лекарите обаче заболяването е протекло остро, забавяне в действията им не е имало и е било предприето всичко необходимо.
"Не са никакви два часа, детето постъпва в 15.45 и почива в 16.45 - в рамките на едни час, плюс един час реанимация, все пак това е дете - включване на венозен път, аспирация, интубация, обдишване", заяви д-р Славка Кирилова – началник на Детското отделение.

Резултатите от аутопсията ще са ясни след месец. Очаква се проверка от Районния център по здравеопазване.

Това е поредният случай на починало дете в болница. Заради смъртта на 2-годишния Дани в болница "Света Марина" във Варна от работа бяха отстранени четирима лекари и трима медицински сестри. Оказа се, че детето не е било прието, въпреки че е имало свободни места. Все още обаче се очаква съдебно-медицинското заключение, за да се установи дали забавянето е допринесло за смъртта на момченцето. Тогава евентуално ще бъде търсена отговорност от медиците.

През януари пък четирима лекари от Смолян бяха обвинени за смъртта на 4-годишно момиченце.