Това съобщи шефът на агенцията Цветлин Йовчев пред журналисти, предаде БТА. Той обаче не уточни повече подробности.

Йовчев каза още, че е изпратил кадровото досие на Петров на парламентарната комисия за контрол на ДАНС и на прокуратура. Председателят на агенцията допълни, че официално Петров е освободен, когато Йовчев той е встъпил в настоящата си длъжност.

"Оказа се, че в годините от 2001 до 2009 година, когато през месец август напуска ДАНС, Алексей Петров се е водил като кадрови служител. Интересно е кой и как ще обясни как по същото време той отчита годишен доход от близо 4 млн. лева", коментира председателят на комисията за контрол на ДАНС Волен Сидеров, цитиран от БГНЕС.

Днес членовете на комисията се запознаха с кадровото досие на Петров, в което не са описани конкретните задачи, които той е изпълнявал. Тези данни са в друго досие, което комисията също ще изиска.

Петров е бил назначен като кадрови служител в предшестващата ДАНС Национална служба "Сигурност" с чин капитан през 2001 година от вътрешния министър Емануил Йорданов по предложение на тогавашния директор на службата Атанас Атанасов. Петров се води на служба до 2008 година, когато отива на работа в ДАНС.
"Има един неясен период - между 2003 и 2005 година, след това той е бил преназначаван. За това време няма данни Петров да е бил в болнични. Има доста неизяснени моменти  - как точно се е водил и какви функции е изпълнявал. Ще продължим да изясняваме всички тези неща. В момента този човек е с тежки обвинения и излиза, че по време на управлението на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, се водят на кадрова работа в службите хора, обвързани с организираната престъпност”, каза още Сидеров.

Комисията днес е взела решение да покани на изслушване Атанас Атанасов, Емануил Йорданов, Иван Чобанов, който също е ръководил службата. Атанасов би трябвало да изясни на какво основание е предложил назначаването на Петров, а Чобанов - опитите да бъде освобождаван Петров, както и преназначаването му.

Алексей Петров, който след задържането си при операция "Октопод" стана известен с прозвището Трактора, е бил кадрови служител с ресор икономика, туризъм, влияние на чужди интереси у нас. От справката става ясно, че Румен Петков е преназначавал два пъти Петров - през 2006 и 2007 година и може да се стигне и до неговото изслушване в комисията. След като Петров е назначен в ДАНС като сътрудник на Петко Сертов, той получава много специални правомощия и отчетност само пред председателя.

"През годините, когато Петров е бил кадрови служител той е бил в бордовете "Кремиковци", "Лев инс", НОИ", заяви лидерът на "Атака", според когото  е имало практика служители на службите да са в бордове на държавни структури.

Според него комисията трябва да поиска информация за убитите Димата Руснака, Поли Пантев, Косьо Самоковеца, за които има данни, че също са притежавали карти на служители на службата. 

Вижте видео от изявлението на Сидеров