Преди дни Димитров даде интервю, в което обяви, че ще претендираме за 20 млрд. долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като едно от условията за членство на Турция в Европейския съюз.

"Би имало голяма полза да се избягват изявления, които биха могли да влошат турско-българското приятелство", коментира вчера външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, цитиран от "Сега".

След такъв задочен диалог вчера премиерът Бойко Борисов отправи последно предупреждение към министъра без портфейл, който отговаря и за българите в чужбина, и заяви, че при следващ подобен случай Димитров ще бъде отстранен от поста.

По bTV Божидар Димитров зарече да не се произнася вече по проблеми, извън неговия ресор, предаде БГНЕС.

"Гафът е, че се намесих в сфера, която не е моя. Това е първият гаф. Второ, неправилно разтълкувах едно изречение от предприсъединителния договор, приет от ЕП , в който се изказва пожелание Турция да реши въпроса с компенсациите за тракийските бежанци. Така че министър-председателят беше напълно прав да ми отправи, както последно предупреждение, така и остра забележка", призна министърът, цитиран от БГНЕС.

Божидар Димитров вече бил изчистил проблема с премиера Борисов. Но не пожела да разкрие подробности от разговора си.