Парламентът отхвърли предложението на Рамадан Аталай (ДПС) забраната да важи още от 1 юни т.г., предаде БТА.
Парламентът реши да се създаде Изпълнителна агенция "Медицински инспекторат, която да контролира медицинското обслужване на гражданите. Агенцията е към министъра на здравеопазването. В нейните правомощия са да проверява спазването на правата на пациентите и на медицинските стандарти в лечебните заведения, да осъществява специализиран медицински контрол върху дейностите, свързани със задължителното и доброволно здравно осигуряване.
Агенцията ще може да извършва и проверки по молби на граждани и юридически лица, свързани с медицинското обслужване. Тя ще осъществява дейности по откриване и предотвратяване на корупционни прояви и практики в лечебните заведения. Новият орган ще извършва проверки и за начина, по която лечебните заведения изразходват средства.
В нейните правомощия са и да предлага заличаване на лечебно заведение от съответния регистър, ако се нарушават правата на пациента и не се спазват медицинските стандарти. Агенцията ще може и да предлага на министъра на здравеопазването отнемане на разрешения за лечебна дейност на лечебни заведения.
Срещу създаването на този текст по време на обсъждането възразиха д-р Атанас Щерев от БНД и независимият д-р Николай Михайлов. Щерев отбеляза, че според лекарите се прави опит за създаване на медицинска полиция. Според него създаването на този контролен орган ще доведе само до конфронтация и ще подкопае доверието между лекари и пациенти. Така се създава основа за гонения срещу лекарите, смята Щерев.
Д-р Николай Михайлов каза, че със създаването на агенцията може да се атакува всеки лекар и всеки директор на лечебно заведение.
Парламентът записа в преходните и заключителни разпоредби промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които в аптеката се продават и храни за кърмачета и преходни храни (детски пюрета). Депутатът от левицата д-р Руденко Йорданов обясни пред БТА, че изрично се регламентират именно храните за кърмачета и преходните храни, тоест само за храните за деца на възраст до една година, в която храненето е много специфично и изисква контрол и познание. Забраната да се предлагат тези храни в аптеките всъщност беше условна заради липсата на изричен текст, който да дава право да отпускат тези продукти, уточни той.