На церемонията в българското посолство в Рим присъстваха командващият специалната група на карабинерите за опазване на културното наследство генерал Джовани Нистри и дипломатическият съветник при министерството на културата Патрицио Фонди.
На 25 май 2005 г. карабинери от специализираното звено във Венеция контролират щандовете на 104-та международна нумизматична и филателна изложба "Веронафил" и се натъкват на два щанда с антични предмети и монети, продавани от българските граждани В. Иванов и М. Нанова. Те са декларирали, че монетите и археологическите предмети са с произход от България, но нямат разрешителни документи за изнасяне. Българските граждани са предадени на съда във Верона и впоследствие са екстрадирани в България.
През юли същата година карабинери от специализираното звено за опазване на културното наследство предават снимки на всички иззети предмети на полицейското аташе при българското посолство в Рим. Снимковият материал е изпратен в България за оценка на компетентните български власти и експерти. Целта е да се установи автентичността и стойността на предметите, за да бъдат върнати в България. Било е поискано също и потвърждение дали те са каталогизирани в нашата страна и дали е обект на наказателно преследване изнасянето им в чужбина.
В продължение на 17 години България не беше получавала обратно конфискувани в чужбина археологически предмети, изнесени незаконно от страната. Връщането на ценностите от Италия е постановено от прокуратурата във Верона.