Той е обвинен във военни престъпления по време на военната офанзива от 1999 г., принудила близо 200 000 сърби да напуснат Хърватия съобщава АФП, цитирана от БТА.
Анте Готовина застава пред трибунала заедно с още двама генерали - Иван Чермак и Младен Маркач, обвинени също във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Тези престъпления са били извършени по време на военната операция "Буря" , целяща възвръщане на контрола над района на Краина, завзет от сърбите през 1995 г. Тримата не се признават за виновни. След провъзгласяването на независимостта на Хърватия през 1991 г. избухнаха боеве между сърбите в Хърватия, подкрепяни от Белград, и хърватските сили.
Операция "Буря" през последните месеци от войната смаза един от последните сръбски анклави на съпротива. Между 150 и 200 хиляди сърби избягаха към Сърбия и Босна при тази операция. Над 150 цивилни сърби са загинали при операцията, посочи прокурорът.
Според обвинителния акт генерал Готовина е командвал хърватските сили, когато те са опожарявали и разграбвали сръбските домове, както и при нападенията и избиването на цивилни и сърби.
Другите двама генерали са обвинени, че са играли ключова роля в операция "Буря". Според прокурора Иван Чермак е командвал операциите по етническо прочистване срещу сърбите, а Младен Маркач е бил заместник-министър на вътрешните работи, отговарящ за полицейските сили, участвали в операцията.
Арестът на Анте Готовина в Испания през 2005 г. след четиригодишно преследване се възприе като успех за главния прокурор на Международния трибунал Карла дел Понте.
Липсата на първоначална воля от страна на Загреб да сътрудничи с трибунала за арестуването на ген. Готовина почти бе станала причина за отхвърляне на кандидатурата на Хърватия за присъединяване към ЕС.
Хърватия в крайна сметка получи зелена светлина за започване на преговори за членство в ЕС, след като Карла дел Понте обяви, че Загреб сътрудничи изцяло за залавянето на ген. Готовина.