Това коментира във фейсбук страницата си бившият посланик в Москва Илиян Василев по повод днешното решение на Съвета по сигурността към МС по случая "Скрипал" - да подкрепим Великобритания, но да не гоним руски дипломати от страната ни. 

Това беше рубикон. Ако не е ясно да повторя - България е в изолация в НАТО и то точно време на ескалираща конфронтация. След осем години Борисов нямаме армия, а министър на отбраната е русофил, вече нямаме и съюзници. Изобщо не се залъгвайте, че посланик Рубин направи опит за абстрактен дипломатически заслон на Борисов, заяви Илиян Василев.

Това е лична инициатива. Взетото решение на Борисов е равносилно на решението на българското правителство да обяви война на Великобритания на 14 декември 1941 година. Е вече знаете, този който ви омайва сладко, който анестизира цялото общество в продължение на 10 години, заради когото демократичните ни рефлекси като общество изчезнаха, най-накрая, притиснат от обстоятелствата, показа своята същност, заявява още Илиян Василев.

Призовавам хората от ГЕРБ, на които им е по-скъпа именно евро-атлантическата ориентация на страната, като единствена спасителна котва в бурното море, да се опълчат на диктатора си. Ако не го направят потъват с него. Трябва спешно единение на всички евроатлантици в България, ако не искате нов 9 септември и нов Народен съд, призова Илиян Василев.

Господин Борисов, пак питам, срещнахте ли се с генерал Решетников и какво си говорихте, та днес треперите? Сега очаквайте дежурното му появяване по телевизия, нова доза от опиати - ето Ви драматургия - ще излезе силно угрижен, ще ви каже, че светът е пред война и той прави всичко необходимо за да опази България и затова не иска да воюва с Русия. От психотерапевтична гледна точка е идеален подход - първо ви кара да се страхувате с неговия страх, след това ви дава дневната доза успокоително. И пак ще бъде сам и пак ще има сервилни журналисти, и няма да поканят никой след него да ми "анализира" бисерите. Борисов не е сложен за "разбиване" като доводи, но има медиен комфорт да бъде сам когато ги излага. И след това се питайте защо съюзниците отхвърлиха искането на Мушанов и оставиха България в съветската зона. Как да ни вярват? Вие вярвате ли на президент, на премиер, на депутати, на министър на отбраната?, пита Илиян Василев.