Германия обмисля дали Турция е опасна за шпиони

stat
19:30  |  13 септември 2017 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
В списъка на опасните за шпиони са Китай, Русия, Пакистан, Северна Корея и още 26 страни В списъка на опасните за шпиони са Китай, Русия, Пакистан, Северна Корея и още 26 страни
Сн.: Shutterstock

Германия може да включи Турция в списъка на опасните за разузнавачите страни, според германските медии.
Германското правителство разглежда възможността да включи Турция в списъка на страните, които по отношение на сигурността са високорискови за агентите на разузнаването, съобщават германски медии, цитирани от Танюг и БТА.

Вестник "Зюддойче цайтунг" и две германски телевизии /WDR и NDR/ цитираха говорител на министерството на вътрешните работи, че този списък в момента се преразглежда.

"В рамките на този процес министерството на вътрешните работи обмисля дали да прибави Турция към него", казал говорителят, чието име не се споменава.

Според Ройтерс в този списък в момента са включени Китай, Русия, Пакистан, Северна Корея и още 26 страни.

Някои германски разузнавателни служби, които виждат Турция по-скоро като неприятел, отколкото като партньор, призоваха за разширяване на разузнавателното наблюдение на действията на тези страни в борбата срещу "Ислямска държава", посочват германските медии.

Някои от тези агенции през последните месеци са предупредили своите служители за опасностите при пътувания в Турция и са препоръчали на гражданите да не ходят там на почивка.

Германия е възмутена заради арестите на нейни граждани в Турция по, както смята Берлин, "политически причини".

Тези твърдения в медиите се появяват в момент, когато отношенията между двете страни партньорки в НАТО са обтегнати, а германски представители заплашват да ограничат продажбата на оръжие на Турция.

Анкара смята, че това ще застраши тяхната обща борба срещу "Ислямска държава", посочва Ройтерс.

Последно в По света


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.