Ромката е обвинена за това, че на 1 февруари т.г. в първомайското село Дълбок извор при условията на опасен рецидив умишлено е умъртвила възрастната жена, като убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от държавното обвинение.

До момента Донка Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и оттогава заживяла в Дълбок извор.

През януари 2017 г. обвиняемата се запознала с 84 -годишната Иванка Кукова, като й предложила да полага грижи за нея – да й пали печката, да помага в домакинството, срещу което да получава малко заплащане. Възрастната жена се съгласила. Донка започнала да ходи всеки ден в къщата на пенсионерката, вършела дребни домакински задължения, като за услугите получавала по 2-3 лева.

На 1 февруари към 9 часа, Донка Петкова отново отишла в дома на Кукова. Жената била будна и облечена, седяла на едно от леглата в дневната стая. Ромката почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила. След това, седнала на леглото до баба Иванка, като поискала да й даде 5 лева, за да си купи кафе и филтри за цигари.

Пенсионерката обяснила, че няма пари, защото още не била взела пенсията си. Това ядосало Петкова, която се нахвърлила върху баба Иванка, хванала я за гърлото, започнала да я рита и я притиснала към ръба на плота на мивката.

След като я пуснала, 84-годишната жена паднала на пода, а Донка скочила върху нея, притиснала я с колене в областта на гръдния кош и я удушила. През цялото време, преди да настъпи смъртта й, баба Иванка била в съзнание, викала и правела опити да се отбранява.

След като разбрала, че пенсионерката е мъртва, обвиняемата свалила от ушите й златните обици и ги прибрала в джоба на жилетката си. След това взела от етажа на къщата, който бил обитаван от Кукова, два килима, единия тип „мокет“, а другия – персийски, както и пътека, поставена в бял чувал, и прозрачна чанта с намиращите се в нея розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница.
За кражбата на Петкова е повдигнато друго обвинение.

След като взела вещите, убийцата ги оставила в домовете на свои познати от селото, след което се прибрала в дома си и започнала да върши обичайните си задължения. Там скрила златни обици в сак. Малко по-късно роднини на Иванка Кукова открили трупа й и се обадили на тел. 112. Още същия ден криминалистите задържаха Донка Петкова.

По делото е била назначена тройна съдебно-медицинска експертиза. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и в момента тя се намира в затвора в Сливен.

Очаква се Окръжният съд в Пловдив да насрочи дата за процеса. Най-тежкото, предвидено от закона, наказание за престъпленията, в които Донка Петкова е обвинена, е доживотен затвор без замяна.