Ивоне Бекинг, чиято къща е зад тази на Хитлер, сочи към островърхата камбанария на бароковата църква по-надолу по улицата като отговор на въпроса коя е най-голямата забележителност на Браунау.

Това е добре отработен защитен механизъм в Браунау на Ин, където Клара Хитлер ражда Адолф през 1889 г., а местните вече десетилетия наред дебатират каква да е съдбата на неговия роден дом.

"Знам това от училище, учеха ни винаги да сочим в тази посока, към камбанарията на църквата", каза Бекинг, застанала пред родното място на Хитлер - апартамент в триетажна жълта сграда от 16 век.

Семейството на Хитлер живее само през първите три години от живота му в тази къща в разположения на границата с Германия град Браунау на Ин, но преди 45 години австрийското правителство е сметнало, че трябва да наеме сградата, за да гарантира, че няма да бъде превърната от фашисти в нацистко място за преклонение.

Повечето жители казват, че най-много от всичко искат да изтрият всякаква асоциация между населеното им място и Хитлер. Въпреки това мнозина от тях са против предложението на австрийския министър на вътрешните работи Волфганг Соботка сградата да бъде разрушена, след като правителството придобие собствеността върху нея по силата на законопроект, който беше обявен този месец и се очаква да бъде приет от парламента по-късно през годината.

"Събарянето й не е решение", каза заместник-кметът Флориан Цаглер. "Това е просто родно място, а не местопрестъпление."

Запознати знаят, че зад инициалите "МБ", които са изписани над внушителната дървена врата, се крие Мартин Борман, личният секретар на Хитлер, който купува къщата малко преди Втората световна война с намерението да я превърне в място за преклонение към диктатора.

Имотът е върнат на първоначалните си собственици, след като преди това в него били настанени американски войници. Мястото не е обозначено като дома на Хитлер. Вместо това през 1989 г. местният общински съвет постави гранитна плоча, добита от каменоломните на концетрационния лагер "Маутхаузен", с надпис: "Никога повече фашизъм; Милиони мъртви ни го напомнят".

Празната къща предизвиква интереса на редовите туристи, както и на такива, които са се отправили на по-мистично пътешествие. Около 50-годишен българин, представил се единствено като Бойко, прокара пръсти по инициалите "МБ" на секретаря на Хитлер Мартин Борман. "Тук съм на поклонение", каза мъжът.

Законопроектът на правителството, който беше обявен на 12 юли, предвижда държавата да получи право да придобие собствеността върху сградата от сегашната й собственичка Герлинде Помер - водеща затворен живот жена, която от 2011 г. е в спор с наелите къщата власти по въпроса какво да е предназначението й в бъдеще.

Тук някога се е помещавала работилница за хора с психични проблеми. Соботка отстоява тезата, че разрушаването на сградата е "най-чистото решение" за заличаване на връзките на града с диктатора.

Подкрепян от правителството антинацистки изследователски център, наречен ДОВ, е предложил на мястото да бъде построен супермаркет. Но не всички от колегите на Соботка в правителството са съгласни с предложението му, а и пречка за него се оказват градоустройствените планове и естетически съображения. Сградата и без това е със статут на паметник, но не заради Хитлер, а заради историческата и архитектурната си стойност.

Събарянето й ще отвори грозна дупка в разположените от двете страни на павираните улици редици от ренесансови сгради, част от които е и тя. Някои историци настояват, че постройката трябва да бъде съхранена най-малкото заради това, че е една от малкото оцелели сгради, свързани с Хитлер.

Къща в съседния град Леондинг, където той е живял като юноша, в момента се използва като склад за ковчези за градското гробище. Там надгробният камък върху гроба на родителите на Хитлер, място за поклонение на неонацисти, беше премахнат миналата година по искане на потомък.

В училище, посещавано от Хитлер във Фишълхалм, също близо до Браунау, е поставена плоча, заклеймяваща престъпленията му срещу човечеството.

Подземният бункер в Берлин, където Хитлер се самоубива на 30 април 1945 г., беше разрушен. Мястото стоя празно, докато властите в ГДР не построиха жилищен комплекс около него в края на 80-те. Апартаментите на живеещите в него гледат към паметника на жертвите на Холокоста.

В Браунау в 800-годишна страноприемница на улицата срещу дома на Хитлер посетителите отказаха да обсъждат какво трябва да се направи със сградата, като предпочетоха вместо това да се съсредоточат върху предлаганите в заведението кайсиеви кнедли.

Но съдържателят Клаус Волфгрубер заяви твърдо, че сградата трябва да бъде запазена и в нея да бъде разположен музей или някаква друга историческа забележителност. Той бе на мнение, че събарянето й би било "най-лошият сценарий". "Не можеш да заличиш историята, като я разрушиш", посочи Волфгрубер.

* Оригиналното заглавие на текста е: "Жителите на Браунау не искат да бъдат свързвани с Хитлер, но са против събарянето на родния му дом".

ПРЕВОД: БТА.