Това съобщи БНР. Според кмета на Торино трябва да се вземат сериозни мерки срещу северните пришълци, заради които страда цяла Италия. Неговото изявление е по повод смъртта на 47-годишната Джована Реджани, която бе нападната и изнасилена от 24-годишния румънски циганин Ромулус Николае Маилат. Трагедията потресе цяла Италия, предаде "Фокус". Това престъпление е поредно звено от дългата мрежа на престъпления, ежедневно извършвани от румънски граждани. Черната хроника в италианските новини като правило започва с престъпления, извършвани от румънци.
На 12 октомври на заседание на италианското правителство министърът на вътрешните работи на Италия Джулиано Амато представи законопроект, който ще позволи на префектите да екстрадират от страната граждани на Европейския съюз. По-рано подобни пълномощия имаше само министърът на вътрешните работи. От началото на тази година в Италия са пристигнали към 1,5 млн. румънски цигани.
Румънският премиер Търичану от своя страна е обещал да изпрати агенти в Италия, които да подкрепят акциите на карабинерите. В същото време той посъветвал италианците да намерят работа на циганите.