Обявеният за архонт основател на чалга-клуб "БИАД" проговори няколко дни, след като изборът му на поста предизвика остра реакция сред хора на изкуството и журналисти.

Най-подготвеният човек съм, ако не в държавата, то поне в Народното събрание да отговарям за председателството на тази комисия, категоричен бе народният представител от Патриотичния фронт на пресконференция, цитира го БГНЕС.

Той посочи три варианта, при които би подал оставка. Първият:

"ПФ сме хора с достойнство. Човекът, който ме е препоръчал за този пост е Валери Симеонов, в момента, в който той ми каже да напусна, ще го направя."

Според Бинев в случая има чисто политически натиск. Затова вторият вариант бил, ако зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София-град Веселин Пенев, срещу които се обявиха от ПФ, си подадат оставките, тогава и той, "в знак на солидарност", щял да го направи "една секунда след тях".

Третият вариант бил да подаде оставка, ако не се изпълни програмата на ПФ.

"На тези, които казват, че не мога да пея, рисувам, стихоплетствам, ще кажа, че наистина са прави. Моите таланти са другаде - в посока да давам възможности на тези, които могат да го правят добре", защити се Бинев, цитиран от "24 часа".

Той подчерта, че всички, които от творци и са се превърнали в организатори, не са били успешни.

Бинев дори се сравни с Борджиите и Медичите, които, ако ги е нямало, Микеланджело щял да бъде бояджия в Неапол.

Той се оплака, че е набеден, че мутра, а всъщност бил скочил на престъпниците. Сега не знаел с какво е заслужил децата му да го питат дали "верно е толкова голямо говедо".

"И да ме разцепите на две, ще работя за свободата на медиите", отсече бившият спортист и изтъкна, че по свобода на словото България е след Нигерия, Сиера Леоне и Албания.

Готвил се години в Европа

По думите на Бинев е напълно нормално да бъда номиниран за тази комисия и след това избран, защото бил най-големият критик на свободата на словото в последните 7 г.  
 
"Аз, все пак, като човек, който 7 години се е готвил и са се пръскали пари за неговата подготовка в Европа, неговите контакти и възможности, и познания за европейските начини на работа там, би било загуба за всеки от нас този огромен опит да бъде пропилян", коментира депутатът по БНР.

Според него големият недостиг в културата е финансирането.

Без притеснения от "предубедените"

На въпрос дали се притеснява от протеста на хора на изкуството и културата, Бинев каза:

"Би ме притеснило, ако някой, който ме познава, знае ме в детайли, някой който е ял и пил с мен, би реагирал с протести срещу мен. Това би ме притеснило жестоко. Ако някой действа по предубеждение, а не води културен разговор, няма как да се притесня."

За утре в 14.30 часа в столичната градинка "Кристал" е насрочен протест



"Клишета и внушения"

Така Бинев нарече образа, който има сред хората на изкуството. Тази марка му била наложена от подкупните медии, срещу които воювал през цялото време. Тези медии "слугинували, бранили шефовете си докрай, да не дойде някой, който да поиска ревизия на харчовете, особено в бюджетните медии", коментира депутатът от ПФ.

"Истината е следната – аз съм шило в торба и съм неподходящ за мирната обстановка, в която всеки си лапа от гърненцето и нищо не достига нито до творците, нито до истинските журналисти", допълни Бинев.

Вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов, съпредседател на ПФ, защити избора на Бинев с мотива, че за председател на комисия е нужен човек с администраторски качества, а не флейтист например.


АНКЕТА: Подходящ ли е Слави Бинев за председател на Комисията по културата и медиите в НС?