Видеото със заглавие „Родната полиция” бе публикувано в социалната мрежа Фейсбук, като за 3 часа бе видяно повече от 36 000 пъти и бе споделено повече от 1200 пъти, съобщи bTV.

По-късно потребителят свали клипа от своя профил, но негови копия продължават да се разпространяват от други потребители.

Авторът е снимал ситуацията от разстояние. В клипа, дълъг 3:09 минути, се вижда как полицай с жилетка с надпис „СДВР” проверява документите на шофьор. След като му връща личната карта и шофьорската книжка, ръката на униформения остава да виси вътре в колата през отворения прозорец. След което водачът вади банкнота от 20 лв. и я дава на полицая.

Във видеото се различават два джипа - "Тойота" и BMW.  От първия шофьор, пътният полицай взима 20 лв., а от другия - 10 лв.

По неофициална информация на Нова телевизия полицаят е в системата на МВР от 18 години. Той и друг път бил хващан с подкупи. След поредния случай униформеният е подал искане за пенсиониране.

"Клипът шокира и мен, и колегите, които са му преки началници”, обясни началникът на КАТ-София Тенчо Тенев.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че по разпореждане на директора на СДВР Младен Маринов е започнало дисциплинарно производство срещу служителя на столичната "Пътна полиция".

В рамките на производството ще бъдат проверени всички факти и обстоятелства по случая. Ще бъде потърсено и съдействието на граждани, имащи отношение към случая.

В Закона за МВР, при наличието на данни за извършено дисциплинарно нарушение, е предвидено и най-тежко наказание „уволнение“, допълват от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Софийската градска прокуратура пък се е самосезирала и е изискала всички материали по случая от СДВР. След като държавното обвинение се запознае с тях, ще прецени по-нататъшните си действия.

Според анализи на Центъра за изследване на демокрацията, катаджии взимат десетки хиляди подкупи месечно. Средно на месец шофьори дават между 50 и 100 хиляди подкупа на пътни полицаи, като най-много рушвети се искат и дават през летните месеци.

Министърът: Очаквам проверката да приключи бързо

"Едва ли е тайна, че подобни прояви са ежедневие и въпросът е да ускорим механизъм не за ад хок реакция срещу конкретни случаи, а за системна антикорупционна политика в МВР", заяви вътрешният министър Веселин Вучков, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че е бил информиран късно снощи за този случай.

"Доколкото разбирам може да се идентифицира служителят. От тук насетне очаквам в кратки срокове тази проверка да приключи", категоричен бе Веселин Вучков.

Близо 100 водачи с глоби за час

Само за час близо 100 шофьори отнесоха глоби от КАТ заради износени гуми. "Пътна полиция" започна масови проверки за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия, съобщи "Стандарт".

Предупредителният период на акция "Зима" изтече в неделя и усиленият контрол с глобите стартира от началото на седмицата. Катаджиите проверяват освен грайфера на гумите, изправността на чистачките и фаровете. Съгласно нормативните изисквания дълбочината на протекторния рисунък трябва да бъде не по-малко от 1,6 мм. От КАТ обаче препоръчват шофьорите да се оборудват със зимни гуми, които са с поне 4 мм дълбочина на грайфера.

Глобите за износени гуми започват от 50 лева, а за неизправни фарове - от 20 лева. Усилените проверки ще продължат до края на месеца.